Economic

Rogoff: Criza din Grecia este o consecinta a existentei monedei euro

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 831 vizualizări
Criza datoriilor de stat din zona euro, centrata pe Grecia, este, din multe puncte de vedere, o consecinta a existentei monedei euro, conceputa pentru a declansa o explozie a creditului in Europa, dar s-a extins cu prea multa indulgenta in unele tari, considera Kenneth Rogoff, profesor la Harvard.

Reputatul profesor de economie de la Harvard arata, intr-un comentariu publicat de Financial Times, ca actuala criza a datoriilor de stat este in acelasi timp "un produs al succesului euro, dar si al esecului monedei unice". Crearea zonei euro si-a atins efectul scontat, asigurind finantare la dobinzi scazute, intr-o moneda stabila, pentru statele considerate demne sa intre in zona euro si pentru companiile si populatia de acolo. insa liderii UE au fost, in opinia reputatului economist, prea indulgenti atunci cind au acceptat sa "indoaie" regulile pentru a facilita adoptarea valutei unice in unele tari cu o "istorie financiara patata". Potrivit cercetarilor efectuate de Rogoff alaturi de Carmen Reinhart, profesor de economie la Universitatea din Maryland, o tara trebuie sa treaca printr-un proces dureros de tranzitie care poate dura pina la 75 de ani inainte sa "promoveze" de la statutul de economie emergenta. "Douazeci de ani fara, sa spunem, o criza a datoriei de stat este o realizare semnificativa, dar nu e nici pe departe suficient pentru a declara definitiv ca o tara este acum «absolvent». Grecia si-a rezolvat ultimul default suveran la mijlocul anilor \'60, iar Portugalia a avut un program cu FMI relativ recent, in 1984. Istoria moderna a Spaniei este mult mai favorabila, desi aceasta tara detine recordul cu mai mult de 12 episoade de default suveran independent", scrie Rogoff.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.