Economic

Fitch: Romania va avea beneficii relativ reduse in urma adoptarii euro

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 479 vizualizări
Romania va avea beneficii relativ reduse in urma adoptarii euro, la fel ca Cehia, potrivit unui raport al Fitch Ratings in care se arata ca cea mai avantajata va fi Estonia si cel mai putin Polonia

Intre statele care vor avea de cistigat de pe urma euro se mai afla Bulgaria, Lituania si Letonia, se arata in studiul "EMU Convergence Report 2010" publicat ieri de agentia de evaluare financiara. Agentia noteaza ca recesiunea mondiala a dus la aminarea adoptarii euro de catre majoritatea statelor membre din Europa Centrala si de Est, ca urmare a adincirii deficitelor bugetare si majorarii spreadurilor obligatiunilor suverane. Exceptia face Estonia, care, potrivit Fitch, va trece la moneda unica in 2011. Fitch anticipeaza ca Lituania va trece la euro in 2014, Romania, Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia in 2015, iar Cehia in 2016, dar avertizeaza ca ar putea avea loc intirzieri notabile. Pentru stabilirea beneficiilor relative aduse de trecerea la moneda unica a statelor candidate, Fitch a evaluat mai multi indicatori, carora le-a acordat puncte de la 1 la 8, cifra 1 reflectind avantajul cel mai mare. Romania a obtinut 7 puncte pentru finantare externa, 5 pentru sistemul bancar, 7 pentru flexibilitate reala si 5 pentru finante publice, in timp ce cursul de schimb a primit 7 puncte. Astfel, Romania a realizat o medie de 6 puncte, similara cu Cehia. Estonia s-a clasat cel mai bine, cu un punct, urmata de Bulgaria cu 2 puncte si Lituania si Letonia cu 3, respectiv 4 puncte. Ungaria a primit 5 puncte, in timp ce ultima clasata a fost Polonia, cu 8 puncte. In raport se mai arata ca Romania indeplineste in prezent un singur criteriu din cele necesare pentru adoptarea euro, respectiv cel al datoriei publice ca procentaj din PIB. Autoritatile romane au ca obiectiv intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2), premergator adoptarii euro, in 2012, si trecerea la moneda unica in 2015. Fitch considera ca obiectivele sint realizabile, dar ambitioase, existind insa riscul unor intirzieri notabile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.