Economic

Primariile care au datorii restante de 90 de zile pot intra in insolventa

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 594 vizualizări
Unitatile administrativ-teritoriale care nu mai pot plati datorii mai vechi de 90 zile si care depasesc 15% din bugetul local anual vor fi considerate ca aflindu-se in procedura de criza financiara, iar institutia va trebui sa prezinte un plan de redresare financiara, dar si de restructurare a conducerii

Procedura va fi declansata si daca institutia nu mai are capacitatea de a achita drepturile salariale pe o perioada mai mare de 90 zile de la data scadentei, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern. Documentul, care stabileste cadrul general si procedurile pentru acoperirea pasivului unitatilor administrativ-teritoriale aflate in criza financiara sau in insolventa, a fost transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta. Conform actului normativ, in termen de cinci zile lucratoare de la adoptarea hotaririi prin care a fost declarata starea de criza financiara va fi constituit, prin ordin al prefectului, "comitetul pentru situatii de criza financiara", iar conducerea unitatii aflata in insolventa nu va mai avea dreptul sa ia nicio decizie care sa conduca la cresterea obligatiilor financiare, sa angajzeze personal suplimentar, sa imprumute fonduri, cu exceptia imprumuturilor de refinantare. "Legea va intra in vigoare prin procedura legislativa. Nu a fost aprobata pina acum deoarece nu a fost vointa politica pentru ca a fost an electoral. (...) In Romania, sint 3.227 unitati administrativ teritoriale, daca tinem cont si de cele 41 de consilii judetene si sase sectoare ale Bucurestiului, iar o mare parte dintre ele nu isi platesc din taxe si impozite locale personalul propriu, respectiv peste 2.400 unitati. Asta nu inseamna ca nu le platesc, fie platesc din cota de TVA defalcat, fie din sumele de echilibrare", a spus ministrul Administratiei, Vasile Blaga.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.