Economic

Restantele de peste 90 de zile la credite au saltat cu o treime

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 614 vizualizări
Volumul restantelor de peste trei luni la creditele mari a ajuns la 7,1 miliarde lei

Restantele de peste 90 de zile la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de banci au crescut cu 32,5% in primul trimestru, la 7,1 miliarde de lei, majorindu-si ponderea in totalul obligatiilor neachitate la timp cu doua puncte procentuale, la peste 70%, potrivit datelor BNR. Comparativ cu februarie, restantele de peste 90 de zile la imprumuturile si angajamentele de peste 20.000 de lei asumate de institutiile de credit erau la finele lunii martie mai mari cu 11,27%, de la 6,4 miliarde de lei, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB) din cadrul BNR. Totalul sumelor restante era la finele lunii martie de 10,08 miliarde de lei, cu 7,1% peste nivelul din februarie si cu 28,6% mai mare decit la sfirsitul anului trecut. Ponderea sumelor restante in totalul datoriilor a urcat in primul trimestru de la 3,46% la 4,49%, in conditiile in care creditele acordate si angajamente asumate de institutiile de credit, cu valori de peste 20.000 de lei, au avansat cu doar 0,64%, la 254,3 miliarde de lei. Astfel, ponderea restantelor cu intirzieri de peste 90 de zile a avansat de la 68,68% in decembrie 2009 la 70,76% in martie. Totodata, sumele cu intirzieri la rambursare intre 61 si 90 de zile insumau la sfirsitul lunii martie 715 milioane de lei, cu 58,2% peste nivelul din luna decembrie 2009, si reprezentau 7,1% din totalul restantelor. Restantele de maxim 15 zile la plata creditelor au ajuns in martie la 561 milioane de lei, in crestere cu 73,68% fata de decembrie, si totalizau 5,56% din totalul obligatiilor neachitate la timp. Pe de alta parte, bancile au verificat in martie cu peste 35% mai multe persoane comparativ cu luna precedenta, cu scopul de a acorda imprumuturi. De asemenea, totalul restantelor la creditele de peste 20.000 de lei acordate de IFN-uri a crescut cu 6,36% in primul trimestru, la 1,37 miliarde de lei, iar numarul restantierilor s-a redus cu 7,3%, la 40.078 persoane, potrivit datelor raportate la Centrala Riscurilor Bancare din cadrul BNR. Ponderea sumelor restante in totalul creditelor acordate si angajamentele asumate de institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise in registrul special de la BNR a avansat de la 5% in decembrie 2009 la 6% dupa primul trimestru al acestui an.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.