Economic

Bomba taxelor a fost amorsata: cota unica de 20% si TVA de 24%

Ziarul de Vrancea
5 mai 2010 566 vizualizări
Ministrul Finantelor nu a confirmat cifrele, dar a lasat sa se inteleaga ca in viitorul apropiat taxele vor fi majorate

FMI a cerut Guvernului marirea cu 4 procente a cotei unice si cu 5 procente a TVA, astfel incit Romania sa ajunga la tinta de deficit bugetar convenita in acordul cu Fondul. Surse guvernamentale au declarat pentru Gindul ca Fondul propune o cota unica de 20 la suta si o TVA de 24 la suta. "Reprezentantii FMI sint foarte inflexibili si nu vor sa accepte nicio alta solutie pentru scaderea deficitului. Nu mai au incredere in nicio alta masura care le-a fost propusa la negocieri. Vor sa creasca si cota unica si TVA incepind de miine, nu de anul viitor", au spus sursele citate. Desi ministrii care au negociat cu Fondul au prezentat din nou scheme de reducere in sectorul bugetar si solutii de genul concediul fara plata pentru angajatii la stat, reprezentantii FMI nu au fost convinsi ca ele vor fi chiar puse in practica sau ca vor duce la reducerea deficitului din acest an. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor a spus ca Guvernul si misiunea FMI discuta mai multe variante, inclusiv poesibile majorari de taxe, dar nu exista o propunere privind cresterea TVA de la 19% la 25%. "Se discuta mai multe variante. S-au discutat si ieri si alaltaieri", a afirmat Vladescu intrebat daca FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%. El a negat insa ca ar fi fost propusa cresterea TVA de la 19% la 25%. Scenariul majorarii TVA este confirmat si de Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa care a participat la o serie de discutii cu misiunea FMI. "I-am avertizat pe cei de la FMI ca politica de taxe de astazi nu este cea care corespunde si ca preferam o taxa diferentiata, in special la TVA", a spus Hossu. Liderul Cartel Alfa a precizat ca actuala politica de taxare creaza un prejudiciu si o imposibilitate de consum mai ales pentru categoriile defavorizate, cu venituri foarte mici. "Este anormal sa platim acelasi TVA la piine si la obiecte de lux", a spus Hossu. Liderul sindical a mai spus ca a discutat cu FMI si despre disponibilizari si le-a comunicat reprezentantilor Fondului ca ceea ce au cerut ei, respectiv o reducere cu 0,7% a cheltuielilor cu fondul de salarii si doar 0,3% a cheltuielilor diverse de administrare, este anormal. "Disponibilizarile trebuie analizate cum trebuie. Sint contradictii legate de disponibilizari pentru ca exista insistenta de a politiza sistemul administrativ, educational ceea ce nu va duce decit la o crestere artificiala a numarului de persoane din administratia publica, unde avem trei directori pe acelasi post din cauza incapacitatii Guvernului de a lua decizii normale si de a nu politiza structura sistemului respectiv", a mai spus liderul sindical.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.