Economic

Biserica, principalul beneficiar al redirectionarii impozitului pe venit

Ziarul de Vrancea
4 mai 2010 586 vizualizări
Doar 60% dintre persoanele care cistiga venituri din diverse surse stiu despre posibilitatea redirectionarii a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit, arata un studiul al GfK Aproape o treime dintre romanii care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit de anul trecut catre o organizatie non-profit au optat pentru biserica si fundatiile bisericesti, in timp ce circa 10% au decis ca fondurile sa ajunga la SMURD sau Salvati Copiii, potrivit unui studiu al GfK

"Doar 60% dintre persoanele care cistiga venituri din diverse surse stiu despre posibilitatea redirectionarii a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit. Acestea sint mai degraba persoane din mediul urban cu educatie superioara si venituri mai mari", se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare de piata. Desi cunosc generic posibilitatea redirectionarii celor 2% din impozitul pe venit, doar ceva mai mult de jumatate dintre aceste persoane au si actionat in aceasta directie in 2009 (56%). In topul beneficiarilor se afla biserica sau fundatiile bisericesti - 29% din cei care au redirectionat. La o distanta apreciabila se situeaza SMURD (10%), Salvati copiii (9%), Copii in dificultate (6%) si Crucea Rosie (aproximativ 6%). De asemenea, aproximativ 8% dintre persoane au redirectionat 2% din impozitul pe venit catre diverse scoli sau fundatii care sprijina educatia sau cultura. De departe, criteriul care a stat la baza alegerii unei organizatii catre care sa orienteze 2% din impozitul pe venit in 2009 este recomandarea, fie din partea familiei, prietenilor sau cunostintelor, fie din partea companiei la care lucreaza, in conditiile in care aproape doua treimi dintre cei chestionati au optat pentru una dintre cele doua variante. Aproximativ 15% dintre persoane s-au documentat si au decis singure organizatia dupa anumite criterii, in timp ce pentru alte 6% dintre persoane organizatia a fost impusa de catre compania la care lucreaza. Principalele motive mentionate de catre cei care nu au redirectionat 2% din impozit in 2009 sint fie lipsa de interes (28%), fie lipsa unui venit in 2009 (26%). Alte persoane invoca necunoasterea procedurii de redirectionare (15%), lipsa de incredere in ONG-uri (8%) sau faptul ca nimeni nu le-a solicitat acest lucru (7%). Intentia de redirectionare a 2% din impozitul pe venit in 2010 este la nivel declarativ sensibil mai mare fata de anul trecut, peste trei sferturi dintre persoanele care cunosc aceasta posibilitate spunind ca vor si actiona in consecinta. Ca posibili beneficiari, ierarhia este asemanatoare cu 2009, pe primul loc aflindu-se biserica sau fundatiile bisericesti (23% dintre cei care intentioneaza sa redirectioneze), urmata de organizatiile Salvati Copiii (14%), SMURD (13%), Copii in dificultate (10%) si Crucea Rosie (aproape 9%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.