Economic

Nu-ti merge afacerea? Fa-ti covrigarie!

Daniel Garleanu
3 mai 2010 10004 vizualizări
In Focsani s-au infiintat in doua luni in jur de zece covrigarii, semn ca pe vreme de criza prinzul se muta si cu un covrig cald u marii panificatori au fost atinsi financiar de fenomenul simigeriilor la colt de strada, intrucit mirosul de covrigi calzi le aduce noilor patroni musterii la coada u Covrigul este un produs de criza, se poate consuma cu prietena pe strada, in drum spre serviciu sau in loc de piine , spune directorul de panificatie de la Comcereal u in vremuri de criza afacerea este un succes, dupa cum recunosc cei care fac angajari u dupa simigeriile deschise de un vrincean venit din Bucuresti, pe piata a intrat si fostul prefect Catalin Vrabie

In ultima vreme este din ce in ce mai greu sa treci pe strada si sa nu observi coada care se formeaza la cele peste zece covrigarii nou deschise in municipiu. Bogati sau saraci, trecatorii vin dupa miros si cumpara macar citiva. Aparute ca ciupercile dupa ploaie in ultima perioada, covrigariile au mare succes la vrinceni, care isi muta prinzul cu citiva covrigi calzi. Aflati in plina criza economica, agentii comerciali au mirosit ca din oparitul covrigilor se pot face bani frumosi si astfel au pus pe roate un mic business cu care sa treaca mai usor peste recesiune. Initiatorul fenomenului covrigilor cu susan sau mac este vrinceanul Adrian Bratu, care in prezent are trei puncte de vinzare. "A fost o idee de criza, nu a fost copiata. Este un produs nou pe piata si nu ma asteptam la asa un impact", recunoaste Adrian Bratu, care sustine ca a fost primul pe piata din judet. El produce aproximativ o mie de covrigi zilnic, pe care ii vinde cu 50 de bani bucata cu ajutorul celor 13 angajati pe care ii are in momentul de fata. Lucratorii din covrigarii nu trebuie sa aiba o calificare specifica pentru a desfasura aceasta activitate, astfel ca somerii au gasit o oportunitate in vremuri de criza, dupa cum recunosc si directorii de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. Ca sa aiba succes cu covrigii, omul de afaceri ii vinde doar in cadrul punctului de lucru unde ii produce, piata pierzindu-si din interes daca produsul este distribuit in alte locuri.


Familia Vrabie vine din urma


Cumparatorii de covrigi sint salariatii nevoiti sa sara peste micul dejun sau masa de prinz, elevii si studentii, navetistii sau simpli trecatori atrasi de miros, indiferent de citi bani au in buzunar. Dupa ce piata a fost testata cu succes au aparut imediat si noi jucatori. La aceasta ora se vorbeste de deschiderea unor alte covrigarii in municipiu dar si de extindere in celelalte orase din judet. Si asta pentru ca investitia initiala nu este foarte mare, iar spatii comerciale cu vad bun sint destule. Unul dintre cei mai noi concurenti este Corina Vrabie, sotia fostului secretar de stat Catalin Vrabie, functionar in cadrul Consiliului Judetean. Femeia de afaceri sustine ca ideea de a deschide o covrigarie pe raza orasului a avut-o mai demult insa a durat ceva timp pina a procurat spatiul, masina de facut covrigi si a angajat muncitorii. O astfel de masina costa aproximativ 7.000 de euro, iar reteta dupa care se fabrica produsele de panificatie este confidentiala. "Noi am deschis de citeva zile. Deocamdata nu putem spune daca este o afacere de succes. Ideea noastra a fost mai veche, insa deschiderea covrigariei a coincis cu dezvoltarea fenomenului din ultima perioada. Fiecare are reteta proprie, insa in mare se aseamana", ne-a declarat Corina Vrabie, care a deschis un punct de vinzare in cladirea restaurantului Central. Noua covrigarie numara noua angajati si deocamdata nu se poate vorbi despre o productie pe zi. "Deocamdata nu avem planuri de expansiune. Avem si pierderi. Vom vedea ce ne rezerva viitorul", ne-a mai spus Corina Vrabie.


Panificatorii vechi simt ca pierd bani prin gaura covrigului


Marii jucatori din domeniul panificatiei simt ca piata pe care o ocupau pina la aparitia simigeriilor la colt de strada se ingusteaza. Cu toate ca unii dintre ei au prevazut ca un astfel de produs vindut in drumul spre serviciu ar putea avea un succes nesperat, nu s-au asteptat ca impactul sa fie atit de ridicat. "Nu credeam ca o sa aiba un succes atit de rapid si o amploare atit de mare. Acesta este un produs de criza, se poate consuma cu prietena pe strada, in drum spre serviciu sau in loc de piine. Daca este sa ne luam dupa timpul de preparare, acesti covrigi sint de tip fast-food", ne-a declarat directorul departamentului de panificatie din cadrul Comcereal SA, Liviu Oloeriu, care este si consilier local PSD. Acesta se asteapta la o cadere pe acest segment in urmatoarele 2-3 luni, mizind pe clientii care vor ajunge la o saturatie si isi vor pierde curiozitatea. De asemenea, Liviu Oloeriu recunoaste ca simigeriile au rupt o parte din clientii Comcereal, astfel ca vinzarile au inceput sa scada nu numai la covrigi ci si la alte produse de panificatie si patiserie, cum ar fi si mai cunoscutele Fornetti. "Covrigul este un produs care se vinde numai in locatii cu vad. Avind un pret mic afacerea merge numai daca productia creste in volum", ne-a mai spus directorul de la Comcereal, care a explicat si procedeul de fabricare a covrigilor care nu este nicidecum un mare secret. "Se framinta un aluat simplu, dupa care se opareste, se inchid porii si el se coace. Normal ar trebui ca un covrig sa stea 7-8 minute in cuptorul tunel. Daca se creste viteza de rulare timpul scade si covrigul nu mai are aceleasi proprietati", spune seful de la Comcereal. Chiar daca marii operatori din panificatie spera la o cadere a pietei de covrigi, cozile care se formeaza in fata simigeriilor demonstraza ca vrincenii inca sint dornici sa guste un covrig cald si"¦ ieftin. Iar cei care detin asemenea afaceri de criza au simtit potentialul de dezvoltare si sint la fel de dornici sa se extinda, asa ca anunta ca fac angajari. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
\"Covrigul\" din imagine se numeste Brezel si e un produs specific german. Masini folosite se gasesc si la 2500-3000 de Euro. Pt. cautare pe net se pot folosi cuvintele \"Brezelmaschine\", citeste integral
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Ieftin dar nu sanatos.consumati si apoi regretati..si la spital apelatii...
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Poate da, nu sunt atat de sanatosi dar macar e o afacere cinstita. Nu e combinatie cu statul, nu e furaciune din CAP-ul satului, nu da in cap. Plateste chirie, poate mai plateste si la stat citeste integral
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Simingeriile au devenit o moda in intreaga tara, pentru ca reprezinta cea mai ieftina metoda de a castiga bani pe vreme de criza. De exemplu, in orase mari ca Iasi, Bucuresti, gasesti astfel de citeste integral
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Eu sunt dezamagita de covrigii din Focsani. Pana in februarie am locuit in Bucuresti si eram fana a covrigilor cu mac si susan. Aici covrigii sunt subtiri, uscati si cu aroma de susan. Am gustat unul citeste integral
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Au mai pierdut din calitate pe traseu. Asa se intampla cu toate produsele straine bune care ajung in Romania, se romanizeaza sau in acest caz particular se provincializeaza. Dar nu e din rautate, e citeste integral
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Este adevarat ca in cantitati destul de mari nu sunt recomandati din cauza cantitatii mari de acid lactic pe care o introduc in organism
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Cainii din cartierul meu sunt foarte fericiti. De-acum vor purta mandri in coada lor cate un covrig si vor defila, bine organizati, pe bulevard , aratand focsanenilor cat de bine isi pot stapini citeste integral
, acum 737289 zile, 14 ore, 22 minute, 51 secunde
Covrigii de la Focsani sunt si scumpi si necaltitativi!!!Nu mai hoti pe aici care vor sa se imbogateasca peste noapte!Dar lumea i-a ca e saraca,nu-si permit un pranz intr-un restaurant, cum se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.