Economic

Oficial: Valoarea unui contract public va putea fi majorata ulterior doar cu 20%

Ziarul de Vrancea
30 apr 2010 640 vizualizări
Institutiile publice vor avea dreptul sa incheie acte aditionale la contractul initial, prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, doar daca suma de platit nu depaseste 20% din valoarea contractului initial, conform proiectului de modificare a legii achizitiilor publice.

Modificarile in sistemul achizitiilor publice, incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta, au fost transmise de Guvern catre Comisia Europeana spre informare si au fost prezentate, ieri, intr-o conferinta de presa, de presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila. "Autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare atunci cind este necesara achizitionarea unor lucrari sau servicii suplimentare/aditionale care nu au fost incluse in contractul initial, dar care urmare a unor circumstante imprevizibile au devenit necesare pentru indeplinirea contractului in cauza si numai daca respectivul contract este atribuit atribuirea contractantului initial, daca lucrarile sau serviciile suplimentare/aditionale nu pot fi, din punct de vedere tehnic si economic, separate de contractul initial fara aparitia unor inconveniente majore pentru autoritatea contractanta, iar valoarea cumulata a contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale nu depaseste 20% din valoarea contractului initial", se arata in document. Normele actuale in domeniul achizitiilor publice stabilesc ca autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare numai in anumite conditii. O astfel de conditie este ca valoarea cumulata a actelor aditionale incheiate pentru lucrari si/sau servicii suplimentare sa nu depaseasca 50% din valoarea contractului initial, mai mult decit dublu comparativ cu plafonul maxim redus care va fi introdus de Guvern in perioada imediat urmatoare. Constructorii contactati au apreciat ca modificarile propuse de autoritati privind legislatia achizitiilor publice sint benefice, iar limitarea plafonului de majorare a valorii contractului la 20% prin acte aditionale este "una rezonabila" daca licitatia a fost bine organizata, dar au aratat ca efectul acestor masuri "ramine de vazut".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 53 minute
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
, acum 739397 zile, 53 minute
LA lucrarile contractate de catre primaria JOITA -GR cu firma STYL CONSTRUCT actul aditional este o regula nu o exceptie.NU VEDE NIMENI ABUZUL ????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.