Economic

BRD se asteapta ca anul viitor taxele sa fie majorate

Ziarul de Vrancea
30 apr 2010 502 vizualizări
u cel mai probabil abordarea actuala orientata pe cheltuieli va fi inlocuita, posibil in 2011, cu o orientare spre venituri si majorari de taxe", se arata intr-un raport al BRD

Probabilitatea majorarii taxelor in 2011 este ridicata, in conditiile in care Romania ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pina in 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atit de Parlament, cit si de societate, considera analistii BRD. "Consolidarea fiscala ramine un deziderat atit timp cit guvernul roman nu va imbunatati colectarea taxelor. (...) Masurile concrete pentru limitarea cheltuielilor publice intimpina o opozitie puternica atit in Parlament, cit si pe strazi. Cel mai probabil abordarea actuala orientata pe cheltuieli va fi inlocuita, posibil in 2011, cu o orientare spre venituri si majorari de taxe", se arata intr-un raport al BRD. Analistii noteaza ca toate statele europene care au apelat la ajutorul FMI, respectiv Islanda, Ungaria, Letonia, Ucraina, Belarus si Serbia, au luat in considerare consolidarea regimurilor fiscale prin majorarea taxelor, dar raspunsul politic a fost diferit. "Revenirea la o pozitie echilibrata pina in 2012 va fi o sarcina dificila si sensibila din punct de vedere social. Desi previziunile FMI indica o reducere a cheltuielilor de la 40% din PIB la 34% din PIB in 2012, credem ca o asemenea ajustare este dificil de implementat. (...) Anticipam ca Guvernul va urmari o abordare mult mai usoara prin intermediul majorarii veniturilor si taxelor", potrivit raportului citat. Analistii considera ca Guvernul va lua mai mult in considerare, in 2011, renuntarea la regiumul de impozitare unica si revenirea la un sistem de taxare progresiv, in timp ce economia isi va reveni. O alta optiune este majorarea taxei unice, dar aceasta nu va face diferente intre persoanele cu venituri ridicate si cele cu venituri scazute, iar alternativa de crestere a TVA, desi pare a fi cea mai eficienta optiune la o prima analiza, in realitate va sustine evaziunea fiscala, cu efecte grave asupra colectarii taxelor, potrivit BRD.


Solutii alternative


Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, considera ca majorarea taxelor intr-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, si crede ca Guvernul are alternative, cum ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor sau o incasare mai buna a taxelor existente. "Punctul meu de vedere este foarte clar. Ar fi o mare greseala ca anul acesta, intr-un an de recesiune, sa existe totusi majorarea unor taxe. Cred ca exista suficiente alte masuri care pot fi luate pentru a elimina aceasta posibilitate in 2010", a spus Tanasescu. El a precizat ca printre solutii ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor curente sau imbunatatirea colectarii taxelor existente. "Pot fi, cred eu, avute in vedere operatiuni de eliminare a unor costuri intr-o viteza mai mare, a unor cheltuieli curente ma refer, poate si o incasare mai buna a taxelor existente. Trebuie identificate si eliminate aceste posibilitati de scurgere de incasari. Nu cred ca este o solutie sa marim taxele anul acesta", a spus reprezentantul Romaniei la FMI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.