Economic

Firma sefului PNTCD a dat in judecata Lafarge pentru daune de 5 milioane lei

Ziarul de Vrancea
27 apr 2010 490 vizualizări
Prefab considera ca piata cimentului din Romania a fost/este afectata si controlata de intelegerile tacite ale cartelurilor formate in jurul Lafarge , se arata intr-un comunicat al companiei Producatorul de materiale de constructii Prefab (PREH) solicita, in instanta, despagubiri de 5,03 milioane lei subsidiarei romanesti a grupului francez Lafarge,

sustinind ca suma reprezinta prejudiciul creat de producatorul de ciment, prin majorari succesive de pret in decursul anului 2008. "Lafarge a modificat preturile de mai multe ori pe parcursul anului 2008, in mod unilateral, in sensul majorarii acestora, obligind Prefab sa accepte asemenea preturi. Prefab considera ca piata cimentului din Romania a fost/este afectata si controlata de intelegerile tacite ale cartelurilor formate in jurul Lafarge, care practica o politica de preturi abuziva. Majorarile succesive de preturi practicate de Lafarge in anul 2008 au intervenit pe fondul declansarii crizei economice, cind toate preturile la materialele de constructii erau in scadere accentuata. Tratind Prefab ca pe o societate captiva, Lafarge a adus societatii un prejudiciu in valoare de 5.034.803,82 lei", au declarat, ieri, intr-un comunicat, reprezentantii cabinetului de avocatura Irina Voicu, care va reprezenta Prefab in acest proces. Actiunea Prefab impotriva Lafarge a fost inregistrata in data de 5 martie 2010 la Registratura Tribunalului Bucuresti, urmind ca prima infatisare sa fie vineri, 30 aprilie. "Mai mult, Prefab a inaintat pe data de 13 aprilie 2009 catre Consiliul Concurentei o plingere impotriva Lafarge. Aceasta nu este singura sesizare de acest tip. Anterior acestei plingeri, Prefab a adus la cunostinta Consiliului Concurentei politica de pret impusa de Lafarge, inca din anul 2008", se mai arata in comunicat. Astfel, potrivit sursei citate, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva Lafarge, care inca nu s-a finalizat. Irina Voicu, avocatul Prefab, sustine ca actiunea in instanta pentru recuperarea prejudiciului a fost initiata dupa ce Prefab a incercat "in nenumarate rinduri" sa obtina rezolvarea acestei situatii pe cale amiabila, "lucru imposibil de realizat insa, evident din culpa Lafarge". Prefab, companie listata pe piata Rsadaq a Bursei de Valori Bucuresti, este controlata de presedintele PNTCD, Marian Milut, prin firma Romerica International din Bucuresti, care detine 80% din capitalul producatorului de materiale de constructii, in timp ce SIF Muntenia are aproape 13% din titluri.


Surprinsi de anunt


Reprezentantii producatorului de materiale de constructii Lafarge Ciment (Romania) resping in totalitate pretentiile formulate de Prefab (PREH), care sustine ca are de recuperat de la subsidiara grupului francez suma de 5 milioane lei, si se declarara surprinsi de acest anunt. "Confirmam existenta acestui litigiu, avind ca prim termen de judecata data de 30 aprilie 2010. Ne exprimam surprinderea in legatura cu modalitatea si momentul difuzarii acestei comunicari, deoarece litigiul se afla intr-o faza incipienta, aceea de a lua la cunostinta de cererea de chemare in judecata formulata de Prefab impotriva societatii noastre. Sintem, de asemenea, neplacut suprinsi de maniera si tonul in care Prefab incearca sa-si legitimeze eventualele pretentii pe care le are impotriva Lafarge Ciment (Romania) SA pe care de astfel le respingem in totalitate, urmind sa ne prezentam toate argumentele si apararile in acest sens in fata instantelor", se arata intr-o declaratie de presa a Lafarge.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.