Economic

TVA, in centrul luptei politice

Ziarul de Vrancea
26 apr 2010 577 vizualizări
Oficialii PSD si PNL au avertizat asupra riscurilor generate de o eventuala crestere a TVA n PSD a oferit ca alternativa aplicarea de impozite progresive n fostul premier Tariceanu a apreciat insa ca si renuntarea la cota unica ar fi o greseala n pina acum, oficialii Guvernului nu au anuntat eventuale schimbari in regimul taxelor si impozitelor

Fostul premier PSD, Adrian Nastase, a afirmat ieri ca tentatia actualului guvern pentru echilibrarea bugetului va fi sa majoreze TVA, ceea ce ar fi "o masura grava". Nastase a spus ca Guvernul Boc incearca sa echilibreze bugetul prin introducerea unor taxe si impozite sau majorarea celor existente. El a apreciat ca, in conditiile in care TVA este considerata venitul cel mai sigur la bugetul de stat, "tentatia cea mai mare" a actualului guvern va fi "sa se uite la TVA". "Majorarea TVA ar fi o masura grava, pentru ca loveste in mod egal pe toti cei care consuma, dar cei cu veniturile mici vor fi cei mai afectati", a spus fostul premier.


Nastase: cota unica a marit polarizarea sociala


Nastase a opinat ca o solutie pentru relansarea economica si protejarea celor cu venituri mici ar fi reintroducerea impozitului diferentiat si renuntarea la cota unica. "Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai putin decit cei cu venituri mari de cota unica. în schimb, bugetul statului nu a putut sa obtina suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone de impozite suplimentare, pe care insa toti le-au platit in egala masura, iar polarizarea sociala s-a marit", a spus el. Adrian Nastase nu a avansat cifre exacte ale unor praguri diferentiate ale impozitului pe venit, mentionind ca PSD inca face "modelari" pentru a vedea care ar fi solutia cea mai buna.

Fostul premier a apreciat ca Romania a ajuns in situatia de a apela la imprumutul extern de la FMI si Comisia Europeana si pentru ca Guvernul Tariceanu a decis, in 2005, sa nu continue relatia cu Fondul. "Relatia cu FMI trebuia continuata in 2005. S-a ajuns la situatia de acum pentru ca FMI a venit cind guvernul a sunat la 112 pentru un kit de reanimare pentru economie si salarii. Acest imprumut a fost deja unul de supravietuire intr-un moment de disperare, iar banii au fost dati evident pe pensii si salarii", a afirmat Nastase in amisiunea la care a fost invitat alaturi de fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu.

Adrian Nastase a evitat sa spuna daca, in locul actualului guvern, ar fi concediat bugetari, el mentionind, ca in 2004 erau doar 900.000 de bugetari. Nastase a evitat sa raspunda intrebarii daca, in actualul context economic, ar fi decis, ca si guvernul Boc, sa concedieze dintre angajatii la stat. Fostul premier a admis, insa, ca se impun o reorganizare si o reforma a administratiei. "în ultimii ani s-a creat o pletora de structuri judetene si locale care au sufocat administratia locala. De exemplu, la Ministerul Muncii erau in 2004 doar doi directori locali, acum sint sase sau opt. (...) Este evident ca exista o structura neechilibrata la nivel local, creata prin presiunile de la centru pentru angajarea unei anumite clientele politice. Este nevoie de un tip de reorganizare. Problema nu este neaparat de a vedea citi dam afara, ci de a face o reforma a administratiei pentru a nu mai avea cite trei sau patru directori in fiecare serviciu deconcentrat", a afirmat fostul premier.


Tariceanu: "Intr-o perioada de criza, consumul nu trebuie sugrumat, ci stimulat"


Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, la rindul sau, ca ar fi o greseala ca actualul Guvern sa recurga la masuri anti-criza precum eliminarea cotei unice si majorarea TVA, adaugind ca pentru pornirea la rece a economiei nu este nevoie sa fie gasite solutii "de Premiul Nobel". în opinia liberalului, cota unica de 16% a fost un succes, precizind ca in opinia sa ar fi o greseala sa se renunte la ea. "Cota unica a fost un succes. A permis investitorilor sa reinvesteasca mai mult, a permis oamenilor sa cistige mai mult, deci sa beneficeze de roadele muncii lor, a permis statului sa stringa mai multi bani si la buget. Cred ca in toate planurile s-a dovedit a fi o reusita si cred ca ar fi o greseala sa se renunte la cota unica. Prin cota unica nu plateste toata lumea la fel, 16% aplicat a unui salariu de 1.000 de lei, de 10.000 de lei sau de 100.000 de lei, duce la valori diferite de impozit pe venit, deci nu sintem intr-o idee de a favoriza pe cei care au venituri mai mari", a sustinut Tariceanu.

întrebat daca in opinia sa va creste taxa pe valoare adaugata, Tariceanu a mentionat ca probabil aceasta va fi o solutie la care va recurge Guvernul, facind astfel o alta greseala. "E un zvon care circula destul de intens, probabil ca este una din solutiile la care va recurge Guvernul. Cred ca este o greseala pentru ca, intr-o perioada de criza, consumul nu trebuie sugrumat, din contra trebuie stimulat, si sigur ca majorarea de TVA vine exact in sens contrar", a spus Tariceanu.

în plus, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca pentru pornirea la rece a economiei nu trebuie cautate solutii "de premiu Nobel", ci solutii testate de altii, mentionind ca sint necesare patru masuri esentiale necesare macar pentru "oprirea declinului economic", daca nu pentru repornirea motoarelor: "stimulente pentru intreprinderi"- pentru a crea si a mentine locuri de munca, stimularea consumului, reducerea unor cheltuieli fara a introduce taxe suplimentare si investitiile publice cu bani din sectorul guvernamental. El a mentionat ca in privinta relansarii economice "statele europene nu au stat cu miinile in sin si nu au asteptat ca solutiile sa vina din afara asa cum astazi atit presedintele, cit si primul-ministru spun explicit ca vor sa procedeze". "Cu alte cuvinte ei, se considera incapabili si impotenti in fata crizei si vor ca salvarea sa vina din exterior, mizind pe faptul ca, pe masura ce economiile din vest repornesc motoarele, va exista un efect de antrenare pentru economia romanesca. E adevarat, dar nu e destul", a spus fostul premier.

El a mai apreciat ca Romania, ca tara europeana, trebuie sa reduca "disparitatile sociale", fiind foarte importanta stimularea cresterii clasei de mijloc si sa nu fie scapata din vedere "evaziunea fiscala". întrebat daca, aflat la guvernare, ar fi concediat bugetari, Tariceanu a invocat informatiile potrivit carora "numarul de angajati din sectorul public in Romania intre 2005 pina in 2008 a scazut de la 1,92 de milioane la 1,72 de milioane, pe o tendinta de scadere amorsata". El a evitat sa dea un raspuns transant privind reducerea numarului de bugetari, precizind ca el ar fi procedat cu totul altfel decit a facut premierul Emil Boc si nu poate da un raspuns, dar a spus ulterior ca nu acesta e solutia pentru rezolvarea unei situatii de criza. "Solutia nu este sa mai taiem din cheltuieli si eventual sa mai dam niste oameni afara, pentru ca nu e decit o solutie de moment, dar nu rezolva problema pe fond. Domnul Boc trebuie pisat de noi ca Opozitie si mass-media sa inteleaga ca el trebuie sa reporneasca economia. A ramine cantonat intr-un deficit bugetar foarte mic nu-i va permite sa aiba un spatiu de manevra", a mai spus fostul premier.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, miercuri, ca largirea bazei de impozitare este o necesitate, iar institutia pe care o conduce va analiza posibilitatea extinderii acesteia. Cu alta ocazie, ministrul Finantelor a anuntat ca anul acesta nici o taxa sau impozit principal nu vor creste.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.