Economic

Doar 6,7% din oamenii de afaceri din Romania au o parere buna despre sprijinul guvernamental

Ziarul de Vrancea
23 apr 2010 479 vizualizări
încrederea oamenilor de afaceri din Romania în economie a scazut în primul trimestru fata de ultimele trei luni din 2009, potrivit unui sondaj Deloitte, care releva, printre altele, ca doar 6,7% dintre respondenti au o parere buna despre regimul reglementarilor si despre sprijinul guvernamental

Nivelul de incredere al afaceristilor in perspectivele economice este insa in usoara crestere in Europa Centrala, potrivit raportului Deloitte Central Europe Business Sentiment Index (DBSI). Oamenii de afaceri din Europa Centrala sint mai optimisti in privinta anumitor indicatori cheie, cum ar fi accesul la creditare, veniturile din vinzari sau cheltuielile de capital din urmatoarele 12 luni.

Astfel, indicele pentru Europa Centrala a crescut la 109,5 puncte, cu 9,5 puncte mai mult decit in septembrie 2009, la lansare. Indicele Deloitte reflecta opiniile si asteptarile liderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia. "Chiar daca asteptarile privind perspectivele economiei romanesti se mentin la un nivel similar cu cel din trimestrul patru al anului trecut (46% dintre participanti si-au exprimat optimismul, fata de un procent anterior de 50%), directorii executivi romani se arata mai pesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc. Doar 20% dintre ei asteapta o ameliorare, fata de 37,5% in T4 2009", noteaza Deloitte.

Totodata, mai multi directori executivi romani considera creditarea ca fiind mai greu sau foarte greu de obtinut decit in ultimul trimestru al anului trecut, rezultatele sondajului apropiindu-se mai degraba de rezultatul din trimestrul al treilea din 2009. Mai mult de jumatate dintre afaceristii romani intervievati se asteapta la cresterea veniturilor din vinzari in urmatoarele 12 luni, mai putini decit in decembrie, iar circa o treime se gindesc sa lanseze noi servicii sau produse in aceeasi perioada. Doar 10% dintre companii (fata de 12,5% in decembrie) anticipeaza o crestere a numarului de angajati in urmatorul an, iar o treime dintre participantii la studiu anticipeaza cheltilei mai mari, in principal pe echipamente, sisteme IT sau cladiri. "Chiar daca rezultatele nu pun mediul de afaceri romanesc intr-o lumina prea buna, eu le-as interpreta ca un semn de prudenta sustinuta din partea companiilor. Este interesant de remarcat ca participantii se arata la fel de optimisti ca in luna decembrie in ceea ce priveste termenele de plata a facturilor (66% dintre ei considera ca plata datoriilor este realizata intr-un numar de zile rezonabil sau chiar foarte bun). De asemenea, cheltuielile de capital sint estimate sa creasca. Aceste lucruri indica o abordare pragmatica a activitatii de zi cu zi, companiile canalizindu-si eforturile pe aspectul operational al afacerilor, pentru a supravietui si a depasi actualul declin economic. Companiile sugereaza totodata ca au nevoie de mai mult sprijin guvernamental, perceptia lor in ceea ce priveste regimul reglementarilor deteriorindu-se (numarul raspunsurilor pozitive a scazut de la 12,5% la 6,7%)", a declarat intr-un comunicat George Mucibabici, presedinte Deloitte Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.