Economic

Salariul mediu brut de baza a crescut cu 7,6% intr-un an

Ziarul de Vrancea
22 apr 2010 516 vizualizări
Valoarea din octombrie 2009 a ajuns la 1.491 lei n cele mai mari sporuri se gasesc in sistemul bugetar n un angajat din 20 lucreaza pentru cel mult salariul minim pe economie

Salariul mediu brut de baza in octombrie 2009 a fost de 1.491 lei pentru salariatii care au lucrat 22 de zile, cu program complet, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi luna din 2008, iar cel mediu brut realizat de 1.791 lei, mai mare cu 5,7%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Salariul mediu brut realizat cuprinde, pe linga salariul de baza, si o parte variabila compusa din sporuri si prime acordate ca procentaj din salariu sau ca suma fixa, se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai mari ponderi ale sporurilor si adaosurilor se regasesc in sanatate si asistenta sociala (41,2%), industria extractiva (40,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (35,4%), transport si depozitare (24,5%) si invatamint (20,4%).

Cistigul salarial mediu brut realizat de salariatii care au lucrat cel putin 22 de zile, cu program complet, pe total economie a fost de 1.892 lei. Femeile au cistigat in medie cu 7,8% mai putin decit barbatii, realizind un cistig salarial mediu brut de 1.811 lei, fata de 1.965 lei al barbatilor. Barbatilor le revin cistiguri salariale medii brute superioare femeilor in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari diferente regasindu-se in alte activitati de servicii (47,9%), intermedieri financiare si asigurari (36,6%), industria prelucratoare (30,1%), comert (21,7%), sanatate si asistenta sociala (14,9%), invatamint (14,2%).

Efectivul salariatilor la 31 octombrie 2009, exclusiv salariatii din sectorul economic cu mai putin de patru salariati, a fost de 4,463 milioane de persoane, barbatii reprezentind 53,4%. Numarul salariatilor care au lucrat 22 de zile, cu program complet, in octombrie a fost de 3,732 milioane persoane (83,6% din efectivul total al salariatilor). Ponderea femeilor in aceasta categorie a fost de 47,2%. Repartizarea salariatilor dupa salariile brute realizate arata ca 5,4% din total care au lucrat cel putin 22 de zile, cu program complet, in luna octombrie 2009 au realizat sub si la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 600 lei. Distributia salariatilor dupa salariile brute realizate releva o concentrare in zona salariilor mai mici de 1.500 lei, atit in rindul femeilor (60,6%), cit si al barbatilor (57,3%).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.