Economic

Spania si Japonia vor sa cumpere certificate verzi din Romania

Ziarul de Vrancea
22 apr 2010 489 vizualizări
Romania nu a început "oficial" negocieri pentru vinzarea certificatelor verzi, dar Spania si Japonia sint interesate sa cumpere drepturi de emisie CO2, operatiune care ar putea aduce la buget venituri de doua miliarde euro pina în 2012, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Nu am pornit negocierile oficiale, dar stim ca unele tari sint interesate, ca Spania si Japonia. Evident, vom porni negocierile dupa ce vom avea legislatia pusa la punct. Acesti bani se vor duce numai si numai in investitii de mediu, pentru reducerea emisiilor de CO2", a decarat ministrul, la finalul sedintei de guvern, raspunzind astfel unei intrebari pe aceasta tema adresata de jurnalisti.

El a apreciat ca statul poate obtine aproximativ doua miliarde euro prin valorificarea certificatelor. "Conform prevederilor internationale, Romania este intr-o pozitie avantajoasa, pentru ca noi, dupa 1989, am inchis multe fabrici care erau poluante. Deci, noi putem vinde aceste certificate Pina in 2012, noi am putea vinde aceste certificate pina la valoarea de doua miliarde, dar conteaza valoarea certificatelor care este pe bursa", a afirmat Borbely.

Ministrul Mediului a admis in acelasi timp ca Guvernul nu a intocmit la timp legislatia necesara pentru a putea incepe procesul de vinzare internationala a certificatelor de emisie a CO2. "Trebuie sa spunem foarte deschis, Romania este intirziata in acest proces, s-au pierdut doi ani. Cind am venit la minister, am luat imediat legatura cu ministrul Economiei si in doua luni de zile aveam ordonanta de urgenta fara de care nu se poate porni negocierea. Saptamina viitoare avem in sedinta de guvern o hotarire care va stabili unde te poti duce cu acesti bani", a conchis Borbely.

Guvernul a decis recent, prin ordonanta de urgenta, ca surplusul de certificate de emisii CO2 sa fie vindut prin negociere directa catre state sau entitati contractante cu oferta cea mai avantajoasa economic, iar sumele obtinute, estimate intre 1,2""2,5 miliarde euro, sa fie folosite in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Proiectele finantate din aceasta sursa vor fi aprobate prin hotarire de guvern. Guvernul arata in document ca pretul per unitate la astfel de certificate este in scadere semnificativa, ceea ce impune vinzarea rapida a surplusului, si apreciaza ca banii astfel obtinuti vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar si vor reprezenta o sursa de finantare pentru proiecte urgente de mediu, in principal in sectorul energetic, dar si in sectorul rezidential, agricultura si transporturi.

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana. Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita. Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.