Economic

Aversiunea bancilor fata de riscuri ar putea întirzia relansarea economica

Ziarul de Vrancea
22 apr 2010 603 vizualizări
Estimarea a fost avansata intr-un studiu al PricewaterhouseCoopers

Riscul de credit este perceput de catre managerii din Romania drept principala amenintare pentru sistemul bancar, existind ingrijorarea ca aversiunea institutiilor de credit fata de riscuri va intirzia relansarea economica, potrivit unui studiu CSFI si PricewaterhouseCoopers (PwC). "Perspectivele pentru sistemul bancar din Romania par a fi dificil de prognozat. Au fost exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei si la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii asupra bancilor. O alta ingrijorare este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intirzia relansarea economica", se arata intr-un comunicat al PwC.

Concluziile au aparut intr-un studiu realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) in asociere cu PwC, la care au participat 13 manageri de top din sistemul financiar autohton. Unii respondenti au considerat ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, altii fiind preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor. Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza. "Sistemul bancar romanesc a evitat faza initiala a crizei financiare de la sfirsitul anului 2008. Cu toate acestea, riscul de credit devine o preocupare majora pentru bancile romanesti, pe masura ce recesiunea va duce la un numar din ce in ce mai ridicat de insolvente si falimente printre companiile locale. Bancile anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite si sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma in pierderi reale pentru creditori", a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanta, PricewaterhouseCoopers Romania.

La nivel global, raportul intitulat "Banking Banana Skins" a indicat faptul ca "politizarea bancilor", ca urmare a interventiilor de salvare si a operatiunilor de preluare de catre stat, reprezinta principala amenintare pentru situatia financiara a bancilor. "Este o ironie faptul ca deciziile politice sint percepute ca si risc in conditiile in care bancile s-au vazut in situatia de a fi salvate prin interventia statelor. Este evidenta o criza in relatia dintre banci si societate si vor fi necesari citiva ani pentru a se restabili increderea. Pina atunci insa, bancile vor opera cu un anumit handicap financiar", a declarat David Lascelles, editorul raportului.

Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) a fost fondat in 1993 si este un think-tank independent, non-profit, cu sediul la Londra, care incearca sa identifice viitoarele tendinte de dezvoltare ale serviciilor financiare. PricewaterhouseCoopers ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite industrii si are peste 163.000 de angajati in 151 de tari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.