Economic

Romania va avea in 2011 cea mai mare crestere economica din UE

Ziarul de Vrancea
22 apr 2010 654 vizualizări
FMI a estimat ca economia romaneasca va avansa cu 5,1% anul viitor, dupa o crestere de doar 0,8% in acest an

FMI a anuntat revizuirea in scadere a estimarii privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru 2011 anticipeaza un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana, potrivit raportului World Economic Outlook. Saptamina trecuta, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca Fondul a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%. Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai putin bune decit s-au asteptat economistii, a spus el. Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfirsitul lunii aprilie.


Cresterea economica europeana va fi in 2010 de 1,3%


în Europa emergenta, regiune in care este inclusa si Romania, perspectivele de crestere economica variaza semnificativ, noteaza Fondul in raport. Astfel, unele tari, precum Polonia, au rezistat relativ bine recesiunii mondiale, iar altele, precum Turcia, unde increderea din piata interna si-a revenit dupa socul extern initial, se vor redresa mai rapid, ca urmare a revenirii fluxurilor de capital si normalizarii comertului. în schimb, economii care inaintea crizei aveau cresteri economice nesustenabile, generatoare de deficite mari de cont curent, precum Bulgaria, Letonia si Lituania, dar si cele cu finante publice si private vulnerabile, cum sint Romania, Ungaria si tarile baltice, isi vor reveni mai lent, partial ca urmare a numarului limitat de masuri disponibile.

FMI anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 1,3% pe ansamblul Europei, urmata de un avans de 1,9% in 2011. Zona euro va consemna in 2010 un ritm de dezvoltare de 1%, urmat de o crestere de 1,5% in 2011. în Europa emergenta, avansul va fi de 2,9% in 2010 si de 3,4% anul viitor. Slovacia va realiza in acest an cea mai rapida crestere economica din UE, de 4,1%, urmata de Polonia, cu 2,7% si Luxemburg cu 2,1%. Germania va inregistra un avans de 1,2%, Franta de 1,5%, iar Austria si Olanda de 1,3%, in timp ce Italia va avea un ritm de dezvoltare de 0,8%.


Sapte state din UE vor continua sa scada economic in acest an


Economia Greciei se va contracta cu 2% in acest an si cu 1,1% in 2011, potrivit estimarilor FMI. între statele care vor consemna scaderi economice in 2010 se mai afla Spania, cu 0,4%, Irlanda, cu 1,6%, Cipru, cu 0,7%. Economia Ungariei se va contracta cu 0,2%, dar va reveni la o crestere de 3,2% in 2011. De asemenea, Lituania va inregistra in 2010 un declin de 1,6%, iar Letonia de 4%, in timp ce Estonia va reveni la o crestere de 0,8%.

Fondul avertizeaza ca incertitudinile legate de perspectivele Europei au crescut, comparativ cu raportul publicat in octombrie 2009, in conditiile amplificarii a doua riscuri. Pe termen scurt, principalul risc este ca temerile pietelor referitoare la situatia financiara a Ggreciei sa se transforme intr-o criza a datoriilor care sa duca la contagiune. Din acest motiv, FMI subliniaza importanta eforturilor autoritatilor elene de restabilire a credibilitatii politicii bugetare a Greciei si apreciaza planul de sustinere a acestui stat, in caz de nevoie.

Un al doilea risc este necesitatea atenuarii dezechilibrelor bugetare si de cont curent in economiile periferice. Desi rezolvarea acestor dezechilibre ar putea frina dezvoltarea, aminarea masurilor decisive poate conduce la un proces de lunga durata punctat de crize.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.