Economic

Viticultorii vrinceni, asteptati cu modificari la legea viei si vinului

Ciprian Fânaru
22 apr 2010 771 vizualizări
Modicarile legislative si masurile care sa protejeze micul producator au fost puse ieri pe tapet in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social u prefectul le-a dat ragaz pina miercurea viitoare producatorilor pentru a veni cu noi propuneri de modificare a legislatiei

Comisia de Dialog Social s-a intrunit ieri la Prefectura, principalul punct pe ordinea de zi fiind demersul comun al Prefecturii si Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea catre Ministerele Agriculturii si Finantelor. "Pentru noi ca institutie problemele viticultorilor sint foate importante si pentru ca Vrancea detine cea mai mare suprafata cultivata cu vita de vie. Exista doua probleme majore, una legata de politica agricola si una care tine de fiscalitate. Usa a ramas deschisa, lucram in continuare la aceste materiale si asteptam de la dumneavoastra aspectele legate de fiscalitate. Ministrul s-a angajat sa tina cont de proiectele noastre si a promis ca vom avea un raspuns, urmeaza si o alta runda de discutii la MADR", a spus prefectul Ion Oprea, care a precizat ca guvernantii au fost receptivi la doleantele viticultorilor vrinceni. Prefectul le-a dat ragaz pina miercurea viitoare producatorilor pentru a veni cu noi propuneri de modificare a legislatiei. Costica Neata, directorul DADR Vrancea, a afirmat ca a reunit doleantele viticultorilor in urma mai multor intilniri si s-a declarat increzator ca macar o parte dintre probleme isi vor gasi rezolvarea, "lasind la o parte culoarea politica". "Doleantele au fost transmise in scris ministerului. Viticultura vrinceana se afla intr-un mare pericol prin scaderea an de an a patrimoniului viticol si a suprafetelor cultivate. Propunerile pot fi rezolvate doar prin legislatie. Problema principala a micului producator e ca e identificat ca si comerciant, nu ca producator. Acesta nu-si poate vinde productia pentru ca nu-i permite legislatia", a spus seful DADR Vrancea, care a prezentat setul celor sapte propuneri formulate cu sprijinul Federatiei Viticultorul si care are promisa rezolvare de la cabinetul Boc.


Vinurile din UE si BFL-urile, "dusmanii" viticultorilor


Printre nemultumirile viticultorilor se numara faptul ca micul producator e obligat sa vinda strugurii si vinul catre anumite zone si ca in Romania intra cantitati foarte mari de vin la preturi foarte mici. Printre propunerile care au ajuns pe masa guvernantilor e adoptarea unui act normativ care sa reglementeze trasabilitatea vinului. "Am propus ca ordinul sa fie foarte dur, nu e normal ca noi sa nu stim cind vin vinurile din afara, din Uniunea Europeana, producatorul roman fiind supus asadar unei concurente neloiale", a adaugat Costica Neata. Din recomandarile viticultorilor nu lipsesc ideea accizarii bauturilor aromatizate pentru a face loc vinurilor, extinderea programelor de reconversie si pentru strugurii de masa ori abrogarea unor ordine ministeriale. Una dintre cele mai fierbinti intentii este armonizarea legii viei si vinului cu Codul Fiscal. "In UE, micul producator poate vinde pina la 10 vagoane de vin, dar la noi fiscalitatea nu-i permite. Eu prevad ca atunci cind o sa li se impuna sa vinda numai o parte si sa aiba o cota, precum cea de la lapte, si cei mari vor avea probleme", a preconizat directorul DADR. Producatorii au mai venit cu o propunere dificil de pus in practica, anume ca Inspectia pentru Controlul Tehnic Vitivinicol din cadrul DADR sa fie unicul organism care sa-i controleze. Producatorii au mai cerut reinfiintarea fondului pentru viticultura si au mai venit cu idei precum crearea unui centru de preluare/procesare a strugurilor care sa-i apere de interesele nationale si internationale. "Dupa ce am luat o maciuca in cap de la Ministerul Finantelor, acum am luat si de la MADR. Toti vin sa ne controleze si ne intrerup de la treaba, ce sa vorbesc eu in termeni tehnici cu medicul veterinar trimis de DSVSA?", si-a exprimat oful un producator. Prefectul Oprea a fost de acord si a afirmat ca i se pare normal ca un agent economic sa fie controlat o singura data pe tot ce inseamna activitatea agentului respectiv. In cadrul discutiei, au mai fost amintite neconcordante precum inregistrarea la APIA a doar 11.000 de hectare de vie din cele 27.000 care ar exista de fapt in judet. Aproape 100.000 de vrinceni, aproximativ un sfert din populatia judetului, traiesc de pe urma activitatii derulate in sectorul vitivinicol. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.