Economic

Ajutorul financiar pentru Grecia ar putea ajunge la 80 mld. euro

Ziarul de Vrancea
21 apr 2010 574 vizualizări
Estimarea a fost facuta de presedintele Bundesbank si depaseste cu 50% estimarea guvernului grec

Presedintele Bundesbank, Axel Weber, considera ca Grecia ar putea avea nevoie de asistenta financiara de pina la 80 de miliarde de euro pentru a iesi din criza datoriilor si evita intrarea in incapacitate de plata, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal. Weber a vehiculat cifra de 80 de miliarde de euro intr-o discutie cu mai multi parlamentari germani, potrivit surselor. Suma este considerabil mai mare decit sprijinul de 45 de miliarde de euro pe care statele Uniunii Europene si Fondul Monetar International (FMI) il pregatesc, pentru acest an, pentru Grecia. Afirmatiile presedintelui Bundesbank sugereaza ideea ca ajutorul oferit statului elen ar putea fi extins, noteaza Wall Streeet Journal.

Totodata, Weber apreciaza ca situatia Greciei se inrautateste. Publicatia subliniaza ca daca statul elen nu primeste ajutor, accesul la pietele de capital va fi sever limitat, ceea ce va face ca Grecia sa devina dependenta de sprijin financiar extern. Economia elena se afla sub presiuni enorme din cauza masurilor de austritate prin care guvernul intentioneaza sa diminueze cheltuielile pentru a reduce deficitul bugetar. Autoritatile de la Atena au indicat ca necesarul de imprumuturi pentru acest an este de 50-55 de miliarde de euro, la niveluri similare putindu-se ajunge si in 2011 sau 2012.

Datoria totala a Greciei depaseste echivalentul a 110% din Produsul Intern Brut (PIB), iar deficitul bugetar s-a situat la 13% din PIB anul trecut. Statele din zona euro au convenit in acesta luna sa acorde Greciei, in caz de nevoie, imprumuturi de pina la 30 de miliarde de euro, la care Germania ar contribui cu mai mult de opt miliarde de euro intr-o prima faza. FMI va interveni, de asemenea, cu credite de 15 miliarde de euro. Guvernul de la Berlin ar putea adopta in urmatoarele doua saptamini legislatia necesara ajutarii Greciei, potrivit unor surse apropiate situatiei. Weber este unul candidatii la conducerea Bancii Centrale Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.