Economic

Fiscul nu ia in consideratie afacerile cu firmele declarate inactive

Doina Ganea
21 apr 2010 810 vizualizări
Anul trecut au fost declarate inactive 15 firme vrincene u potrivit oficialilor Directiei de Finante, noua agenti economici au facut afaceri in 2009 cu aceste firme aflate in inactivitate fiscala u aceste tranzactii sint considerate nule de catre ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea a identificat anul trecut 15 firme care nu functioneaza la sediul declarat, institutia avertizind totodata ca tranzactiile realizate de aceste companii, intre ele sau cu alte societati, nu vor fi recunoscute de Ministerul Finantelor. Potrivit oficialilor DGFP Vrancea, in anul 2009 un numar de noua contribuabili au efectuat tranzactii cu firme aflate in inactivitate fiscala. Urmare a verificarilor efectuate, tot in 2009 au fost propusi spre inactivare un numar de 15 contribuabili. Contribuabilii inscrisi in Lista contribuabililor declarati inactivi nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare pentru nedepunerea declaratiilor. "De la data declararii ca inactiv, contribuabilul nu mai are dreptul de a utiliza facturi, facturi fiscale si alte documente sau formulare tipizate cu regim special. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal", ne-a precizat Gena Hutanu, purtator de cuvint al DGFP Vrancea. Tot pe perioada starii de inactivitate se suspenda de drept toate procedurile de avizare, autorizare, certificare, licentiere, cit si orice operatiune si procedura vamala cu privire la contribuabilul inactiv si la activitatile acestuia. De asemenea, se suspenda oricare dintre avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora contribuabilii inactivi sint autorizati sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice. "Trebuie subliniat faptul ca suspendarea nu determina prelungirea termenelor pentru care avizele, autorizatiile, licentele, acordurile sau alte astfel de acte sint acordate si nici aminarea in vreun fel ori exonerarea de obligatiile de plata datorate pentru eliberarea, modificarea sau prelungirea acestora. La data declararii starii de inactivitate platitorii de TVA sint scosi din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA", se mai arata in raspunsul formulat de catre DGFP Ziarului de Vrancea. Evidenta contribuabililor declarati inactivi poate fi consultata pe pagina de internet a ANAF, la sectiunea "Informatii publice". (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.