Economic

S P: Leul va ramine probabil stabil, in pofida persistentei mediului dificil

Ziarul de Vrancea
17 apr 2010 460 vizualizări
Analistii agentiei de rating considera ca datorita unei reveniri treptate a increderii, presiunile asupra leului s-au temperat

Leul va ramine probabil stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil, datorita nevoilor de finantare ale Guvernului mai reduse decit se anticipa si continuarii majorarii rezervelor BNR, combinate cu o inversare pozitiva a fluxurilor de capital, potrivit analistilor Standard&Poor\'s (S&P). "Datorita unei reveniri treptate a increderii, presiunile asupra leului s-au temperat, ducind la o usoara apreciere recenta, in special ca urmare a incheierii in ultimul trimestru din 2009 a unei perioade de incertitudine politica. Credem ca leul este probabil sa ramina stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil", se arata intr-un raport al S&P. Analistii agentiei noteaza ca o eventuala apreciere a leului va ajuta la o reducere si mai mare a inflatiei, dar ar elimina beneficiile deprecierii din trecut. Inflatia a avut un trend descrescator in timpul recesiunii economice, desi rata anuala de 4,7% inregistrata anul trecut s-a situat peste tinta de 4,5% stabilita de BNR. Banca centrala a fixat pentru acest an si pentru 2011 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. "Avind in vedere evolutia activitatii economice, credem ca rata inflatiei va continua sa continue scaderea, ajutata de efectul de baza, ceea ce ar putea duce la convergenta cu intervalul tintit de banca centrala", potrivit analistilor S&P. In ceea ce priveste sectorul financiar, analistii au reiterat ca se asteapta, pe termen scurt, la o continuare a deteriorarii calitatii activelor in sectorul bancar, mentionind ca rata adecvarii capitalului, de aproximativ 14% la finele lunii decembrie 2009, ar trebui sa ofere o marja de siguranta in acest sens. Datele ar putea, totusi, masca probleme de solvabilitate ale unor institutii financiare individuale, noteaza S&P. "Ca si in alte state din regiune, sectorul bancar din Romania este detinut preponderent de institutii straine. Riscurile asociate nivelului ridicat al creditarii sectorului privat sint partial reduse de angajamentul institutiilor financiare fata de entitatile controlate pe plan local, avind in vedere potentialul de profitabilitate pe care sucursalele il au pe termen lung", potrivit raportului agentiei de evaluare financiara internationala. S&P, Moody\'s si Fitch sint principalele trei agentii internationale de rating.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.