Economic

Gigantii afacerilor si-au sporit de trei ori profiturile concediind 821.000 de oameni

Ziarul de Vrancea
16 apr 2010 455 vizualizări
Companiile din topul Fortune 500 au concediat anul trecut un numar record de 821.000 de angajati, in timp ce totalul profiturilor inregistrate de cele mai mari 500 de corporatii americane a crescut de peste patru ori, la 391 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Cresterea de 301 miliarde de dolari a profitului total al companiilor Fortune 500 este a doua din istoria de 56 de ani a topului, fiind depasita numai de relansarea economica puternica din anul 2003, noteaza revista Fortune. "La 27 de luni dupa intrarea (Statelor Unite - n.r.) in recesiune, somajul s-a impotmolit la 9,7%. Constructiile de locuinte se tirasc aproape de minimele ultimei jumatati de secol. Consumatorii au inceput in sfirsit sa cheltuiasca din nou, dar sint prea speriati in privinta sigurantei locurilor de munca si locuintelor ca sa se imbulzeasca in mall-uri si in dealership-uri auto cu degajarea plina de viata care prevesteste o revenire (economica) in toata puterea cuvintului, tipul de revenire cu care sint obisnuiti americanii. In mod surprinzator, in timp ce consumatorii se zbat, corporatiile americane monteaza o relansare aproape fara precedent care trece in mare masura neobservata. Concedierile uriase, deprimante, care par sa domine buletinele de stiri, au fost totodata motorul unei reveniri epice a profiturilor", scrie publicatia. Companiile Fortune 500 si-au majorat anul trecut profiturile cu 335%, la 391 miliarde de dolari, iar rentabilitatea vinzarilor a crescut de la mai putin de 1% la 4%, aproape de media istorica de 4,7% a topului. Astfel, profiturile celor 500 de grei ai economiei americane au revenit practic la normal dupa ani de extreme - bule speculative in 2006 si 2007, urmate de o prabusire dura in 2008 - in pofida unei relansari economice infirme, indepartata de o revenire normala. Cele mai mari zece corporatii americane, dupa veniturile din 2009, au devenit astfel Wal-Mart (408 miliarde de dolari), Exxon Mobil (285 miliarde de dolari), Chevron, General Electric, Bank of America, ConocoPhillips, AT&T, Ford Motor, JPMorgan Chase si Hewlett-Packard. Clasamentul din acest an este incarcat de esecuri si succese, de "povestile" crizei, de dramele prin care au trecut unele companii si de norocul sau viziunea altora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.