Economic

Reluarea creditarii va avea loc dupa 2-3 trimestre de crestere economica

Ziarul de Vrancea
16 apr 2010 539 vizualizări
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru sustine ca un fenomen asemanator s-a intimplat si in Stalele Unite

Reluarea creditarii va avea loc la 2-3 trimestre dupa revenirea pe crestere economica, desi in Romania se traieste cu impresia ca situatia este inversa, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. "Creditarea se va relua dupa ce se va relua cresterea economica, la fel ca in Statele Unite ale Americii. In Romania se traieste cu impresia se va relua creditarea si apoi economia va reveni pe crestere. In realitate, intii se va relua cresterea economica si apoi creditarea. Spun asta pentru ca 67% din creditele bancare pentru corporatii au fost date IMM-urilor, acestea reprezentind doar 25% din totalul IMM-urilor. Asta arata ca 75% din IMM-uri se finanteaza din surse proprii", a spus Croitoru la un seminar pe teme economice. El a aratat ca in Statele Unite reluarea creditarii are loc dupa 2-3 trimestre de la revenirea cresterii economice, interval care se va aplica si Romaniei.


Se amina trecerea la euro


Aderarea la zona euro cu o intirziere de 1-2 ani este mai putin importanta decit faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Conteaza mai putin o aminare de un an sau doi decit ca trebuie sa fim pregatiti pentru a intra in zona euro. Noi insistam pe 2014-2015, pentru ca acest obiectiv poate si trebuie sa fie catalizator pentru politici economice coerente, fara de care nu vom putea adera la euro", a afirmat Isarescu, intrebat cum comenteaza declaratiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Strauss-Kahn a declarat la sfirsitul lunii martie, aflat intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tirziu decit si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun". La un seminar pe tema competitivitatii organizat de Banca Nationala, Mugur Isarescu a insistat pe necesitatea ca Romania sa calculeze un curs real efectiv si sa incerce sa adere la zona euro cu o rata de schimb aflata in zona de echilibru. El crede ca problemele Greciei au pornit de la faptul ca aceasta tara a intrat in Uniunea Monetara cu un curs supraapreciat, chiar daca la acel moment nu era considerat decit "un curs ambitios". "Daca n-ai un curs de echilibru si ai intrat in Uniunea Monetara, s-ar putea sa ai probleme. (...) A considera Uniunea Monetara Europeana ca un panaceu este periculos. Din multe puncte de vedere intram intr-o cutie neagra, daca nu sintem foarte bine pregatiti", a spus Isarescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.