Economic

Negritoiu: Procurorii si judecatorii nu prea inteleg cauzele economice

Ziarul de Vrancea
15 apr 2010 575 vizualizări
Calitatea instantelor este incorporata in calculul riscului de tara, sustine seful ING Bank Romania Intelegerea problemelor economice si financiare in tribunale este limitata, dosarele ajunse in justitie fiind intirziate din aceasta cauza, iar investitorii se uita la calitatea instantelor si o incorporeaza in calculul riscului Romaniei, considera directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu.

"Un angajat care fura, pleaca si este deferit justitiei. Nu am avut multe cazuri, dar am avut. (...) Am dat pina acum doua persoane la politie. Eu personal am avut mari indoieli daca sa ii deferim pentru ca oricum nu ajuta la nimic. (...) Cind ajungi la tribunale si procurori intelegerea problemelor economice si financiare este limitata. Cineva care primeste un asemenea dosar nu stie ce sa faca cu el. Ca sa poti intelege acest dosar trebuie sa intelegi problema, sa apelezi la servicii profesioniste. E foarte greu", a spus Negritoiu, in cadrul unui eveniment organizat de Business Magazin. El a precizat ca atunci cind era implicat in politica a avut un proiect pentru infiintarea de tribunale comerciale si crede ca ulterior s-au facut niste sectii care trebuie sa aiba judecatori si procurori specializati. "Ce sa faca pentru a avea judecatori si procurori specializati? Sa ii trimita la scoala sau sa faca recrutari din piata. Exista resurse in piata, foarte multi avocati din firmele de avocatura avind un nivel foarte ridicat de intelegere a chestiunilor financiare si economice", a spus Negritoiu.


Greu cu biletele la ordin


Seful ING Bank Romania considera ca nu este necesar ca sectorul public sa plateasca salarii la nivelul sectorul privat pentru a avea specialisti. "Nici bancile nu platesc avocatii sau juristii la nivelul firmelor de avocatura. Aceesi situatie este valabila si in sectorul IT. Acestea nu sint core business. Statul isi permite sa recruteze oameni specializati care sa lucreze pentru alte motive decit salariul. Lumea nu lucreaza numai pentru salariu. Se vor gasi oameni specializati care vor sa faca o cariera publica", a explicat Negritoiu. El a dat ca exemplu negativ de rezolvare in instanta si situatia biletelor la ordin, al doilea instrument dupa numerar, pentru care nu exista reglementari fixe de executare imediata in Romania. "Doi ani ne-a luat sa executam niste bilete la ordin de la Petrom, pentru care am ajuns pina la Curtea Suprema. Au existat instante in care am cistigat si altele in care am pierdut, cu alte cuvinte existau pareri diferite. Cind ajungi sa spui ca banii, cam asta reprezinta un bilet la ordin, sint falsi, atunci ai o mare problema. Asta este instabilitatea mediului de afaceri", a afirmat directorul ING Bank Romania. Negritoiu a precizat ca mediul de afaceri este mai scump si instabil daca exista insecuritate. "Lumea se uita la calitatea instantelor si ea este incorporata in nivelul de risc pentru piata romaneasca", a continuat seful ING Bank.


"Am ratat, platesc pretul"


Negritoiu a discutat si despre faptul ca nu exista reglementari clare si complete privind unele aspecte legate de sectorul financiar, cum ar fi existenta unor "liste negre" si a unor "proscrisi" implicati in diverse tipuri de fraude. El a mentionat ca ING a fost la un moment dat in proces de angajare a unei persoane, cu recomandari bune, dar care era implicata intr-o frauda la o alta institutie. Fapta nu era inscrisa in cazierul judiciar, intrucit nu exista o decizie definitiva, iar banca a aflat din piata. Seful ING a mai dat exemplul unor persoane implicate in chestiuni grave, cum ar fi falsificarea de facturi, care "dorm linistiti" pentru ca au tot felul de interpusi si nu pot fi executati. Intrebat de ce nu se fac publice diversele cazuri, Negritoiu a replicat ca a anuntat despre compania Flamingo, dar "la ce a folosit?" El a mentionat ca in Olanda de exemplu cind exista un caz de executie, cine nu mai poate sa plateasca ridica miinile si se preda, spunind "am ratat, platesc pretul". "Pe plan local executarea este o lupta continua", a continuat Negritoiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.