Economic

Vulturii dau tircoale pietei imobiliare

Ziarul de Vrancea
12 apr 2010 702 vizualizări
Investitorii speculatori au crescut semnificativ tranzactiile cu proprietati comerciale, considera reprezentantii agentiilor imobiliare

Tranzactiile cu proprietati comerciale incheiate in primul trimestru s-au situat cu mult peste nivelul din aceeasi perioada din 2009, fiind realizate de investitori speculatori, in timp ce fondurile institutionale nu vor face nici in acest an achizitii pe piata romaneasca, cred analistii imobiliari. Potrivit datelor DTZ Echinox in primul trimestru valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale - birouri, centre comerciale si spatii industriale- incheiate in a fost de circa 100 de milioane de euro, cu mult peste nivelul din 2009, cind compania de servicii imobiliare a raportat doar cinci milioane de euro. "Cumparatorii din 2010 sint fonduri de private equity oportuniste locale sau straine si mai putin fonduri institutionale. Anul acesta institutionalii se vor limita la a prospecta din nou piata din Romania si poate in T1 sau T2 anul urmator vor face achizitii. Fondurile oportuniste cauta produse bune, adica proprietati de calitate, in locatii prime, cu venituri garantate pe termen lung, respectiv mai mult de cinci ani. Ne asteptam ca proprietatile bune sa se tranzactioneze in 2010 la yield-uri (randamente) de o singura cifra", a declarat Cristian Ustinescu, director de investitii DTZ Echinox.


Sint vizate spatiile comerciale si de birouri


DTZ Echinox a luat in calcul cinci tranzactii, printre care achizitia de catre fondul New Europe Property Investments (NEPI) a unitatilor Auchan si Bricostore din parcul de retail Iris Shopping de la Avrig 35, pentru 20,94 milioane de euro, preluarea retelei Plus de catre retailerul german Lidl, evaluata de consultant la 80 de milioane de euro. Alte achizitii sint cea a operatorului de cinematografe City Cimena, care a cumparat o cladire de birouri de la Comat Auto cu 1,4 milioane de euro si vinzarea a 50% din centrul comercial Atrium Arad catre Arcadom in schimbul a 6 milioane de euro. "In decembrie 2009 am estimat ca anul acesta va aduce in Romania un volum de aproximativ 500 de milioane de euro in tranzactii pe segmentul real estate. Primul trimestru, dar mai ales semnalele pozitive de la MIPIM (tirg imobiliar international care a avut loc in luna martie la Cannes) ne incurajeaza sa speram la aceasta valoare si poate chiar mai mult", a precizat Ustinescu. El crede ca tranzactiile se vor concentra in mare parte pe zona de retail si office, sub forma de investitii directe sau joint venture, absorbtii si aproape exclusiv parteneriate intre investitori de pe segmentul rezidential si bancile devenite proprietari pe bunurile pe care le-au finantat.


Imobilele de buna calitate, puse la pastrare


Costel Florea, director de investitii in cadrul Cushman & Wakefield Romania, considera ca piata investitiilor se va confrunta si in 2010 cu dificultati, mai ales in prima jumatate a anului. "Din cauza conditiilor dificile de finantare si a incertitudinii, dezvoltarea unor proiecte noi se va situa la un nivel foarte scazut. Volumul total al investitiilor pentru acest an il estimam la 350 milioane de euro, cele mai multe cu proprietati din sectorul de retail si al spatiilor de birouri", a spus Florea. In opinia sa, in acest an, nu vor fi tranzactionate imobilele de cea mai buna calitate din cauza pretului scazut care poate fi obtinut, iar cele mai multe tranzactii vor fi incheiate pentru proiecte sau imobile la care proprietarii vor fi de acord sa vinda la randamente de peste 10%. "Potentialii cumparatori vor fi cei care doresc achizitia de proprietati cu valori mai scazute, in segmentul 3-10 milioane euro, sau cei care doresc sa obtina rate interne de recuperare (IRR) de peste 20%. Investitorii institutionali, cum ar fi fondurile de investitii germane, vor astepta cel mai probabil pina in 2011 pentru noi achizitii in Romania. Investitorii de pe piata din Romania cauta in acest moment randamente foarte ridicate ale investitiilor facute, iar de cele mai multe ori acestea nu pot fi obtinute decit in cazul proiectelor de dezvoltare sau in cazul in care veniturile din chirii pot fi crescute substantial", apreciaza Florea.




(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.