Economic

Patronat: Impozitul forfetar va ajunge si la 28% din venituri

Ziarul de Vrancea
10 apr 2010 459 vizualizări
Presedintele Consiliului pentru IMM-uri este de parere ca un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesiva

Cota de impozit aplicabila unor firme prin introducerea forfetarului va depasi cu mult, in unele cazuri, nivelul de 16%, daca va fi respectata formula de calcul propusa de Ministerul Finantelor, ajungindu-se la 28% din veniturile brute, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. "Am facut un studiu de caz dupa formula de calcul propusa de Ministerul de Finante in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16%, care se calculeaza la profitul net, nu la venitul brut", a declarat, ieri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru intreprinderi Private Mici si Mijlocii. El a adaugat ca un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesiva, care va duce la desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat. "Solicitam ca in cazul instituirii impozitului forfetar sa fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit sa nu depaseasca in niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel incit sa fie mentinuta cota unica", a spus Nicolescu. De asemenea, el a aratat ca introducerea impozitului minim nu este oportuna nici in 20010 si nici in 2011 avind in vedere criza economica si faptul ca Ministerul Finantelor nu au realizat niciun studiu de impact privind aplicarea masurii. "Dupa ce trece criza si daca se face un studiu de impact asupra efectelor acestei masuri se poate introduce acest impozit, pina atunci nu va face decit sa inchida si mai multe firme", a apreciat reprezentantul micilor intreprinzatori. Pe de alta parte, Nicolescu a mentionat ca proiectul propus de Finante este incomplet, pentru ca prezinta formule de calcul doar pentru doua domenii din lista de 28 de activitati pentru care ar urma sa fie aplicat forfetarul. Patronatul IMM-urilor sustine de asemenea aplicarea impozitului pentru un plafon maxim al veniturilor de 35.000 de euro si cere autoritatilor sa explice alegerea celor 28 de domenii pentru care ar putea fi aplicata masura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.