Economic

Economia romaneasca este la recuperare intensiva

Ziarul de Vrancea
10 apr 2010 522 vizualizări
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, considera ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru

Relansarea PIB va avea loc in semestrul al doilea, cind cresterea va fi de 1%, potrivit sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, care compara economia Romaniei cu un pacient care a venit la spital cu febra mare, si intre timp aceasta a disparut dar pacientul este inca slabit. "Economia romaneasca este la recuperare intensiva. (...) Economia romaneasca este ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit", a declarat Franks la emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica de Pro TV. El a aratat ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marca inceputul unei relansari, dar atrage atentia ca, cel putin intr-o prima faza, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.


Deficitul putea ajunge la 10%


Seful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by incheiat cu autoritatile romane a apreciat masurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precizind totodata ca, daca acestea nu erau luate la momentul oportun, deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minim 10% din PIB. Tinta este insa ca deficitul bugetar sa ajunga la 6%, iar pina in 2012 sa scada sub 3%, solutiile pentru a atinge aceasta tinta fiind variate, considera Franks, mentionind o combinare a masurilor de reducere a cheltuielilor si una de crestere a taxelor. El a precizat, insa, ca decizia de a creste taxele ramine la latitudinea Guvernului. Referitor la aprecierea leului din ultima perioada, Franks a interpretat acest fenomen ca pe un vot de incredere a pietelor internationale pentru Romania, explicind ca marja de risc pentru Romania s-a redus de la 700 de unitati la 200, mult mai bine decit in cazul multor tari. Pentru 2010, Franks preconizeaza conditii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu la nivelor celor dinainte de criza.


Cresteri doar in unele domenii


El considera ca 2010 va ramine un an dificil, pentru ca rata somajului va atinge un punct maxim, dupa care va incepe sa scada. Cu toate acestea, Franks puncteaza ca au fost inregistrate si "succese preliminare", iar in unele domenii au inceput sa se inregistreze cresteri pozitive. Potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, primele semne arata ca economia nu a revenit pe crestere in primul trimestru, desi exista sectoare precum industria si exporturile care "merg mai bine". Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. incepind de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptind cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. Anul trecut, economia Romaniei a scazut cu 7,1%, dupa un avans de 7,1% inregistrat in 2008.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.