Economic

Criza si impozitul forfetar omoara cu zile firmele vrincene

Ciprian Fânaru
10 apr 2010 684 vizualizări
Eliminarea impozitului forfetar, plata TVA la data incasarii facturilor, scutirea de impozit a profitului reinvestit in IMM, reducerea cheltuielilor bugetare de personal si eliminarea controalelor abuzive sint citeva cereri ale patronatului vrincean u impozitul forfetar a ingropat multe firme mici si mijlocii si continua sa devasteze micile afaceri ale vrincenilor

Atotputernica si necrutatoarea criza care face ravagii in economie si viata de zi de zi a fost depasita ca sperietoare de impozitul forfetar, cel putin asta afirma patronii de firme mici si mijlocii din Vrancea. Acestia s-au adunat ieri la Odobesti pentru a discuta si gasi solutii la jugul tot mai greu de suportat pus de guvernanti si sa "celebreze" un an de cind au inceput stringerea semnaturilor pentru scoaterea impozitului minim "forfetar". "Vreo 300 de firme au disparut deja de la inceputul acestui an si pina la final cred ca vor mai ramine o treime, si din cauza ca masurile anti-criza mai mult ne-au agravat situatia. S-a obtinut scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, incadrarea CEC-ului ca banca pentru IMM-uri, dar degeaba, ca nu sint fonduri", este scurtul bilant facut de Ion Roman, presedintele Patronatului IMM (PIMM) Vrancea si al Federatiei IMM din Regiunea 2 Sud-Est. Acesta spune ca "intreprinderile nu vor sa plateasca taxa pe activitate nefacuta. Darile sint la zi, dar nu vor mai fi deoarece statul ne omoara si ne obliga sa ne imprumutam pentru a plati. Patronii trec in somaj si statul cheltuie astfel. Vrem sa platim impozit pe profit, care are are, care nu, nu", a expus Ion Roman doleantele asociatiei. Viorel Danaila, gazda intilnirii si presedintele patronatului IMM Odobesti, a spus ca in anul precedent a concediat angajati, a adunat datorii, iar ca asociat unic al societatii ar vrea ca activitatea patronului sa fie trecuta ca vechime in munca, fiindca "platim taxe si impozite la stat". Cazul unui om de afaceri vrincean este elocvent insa pentru realitatea economica din judet si pentru ineficienta masurilor luate de Guvernul Emil Boc. Acesta a incheiat anul 2009 cu un profit de doar 600 de lei pe trimestru, iar acum trebuie sa plateasca 1.600 de lei taxe pe trimestru, fapt care il obliga sa "intre in subteran". Printre nemultumirile scoase in fata de oamenii de afaceri se numara si "salariile platite aiurea" gardienilor, spre exemplu, angajati sa pazeasca locatii dotate cu camere de vederi.


Transporturile si viticultura, mai mult moarte decit vii


Andrei Stefanache, patronul unei firme de transport, s-a declarat la rindul sau nemultumit ca "nu avem voie sa deducem TVA-ul la combustibil. Toate institutiile statului au dreptul la 57 de litri de combustibil, iar la noi nu se poate. Din cei noua salariati mai am acum doar jumatate. Sintem totodata «suparati» pe multitudinea controalelor. Pentru cei mici, masurile se iau exact pe dos, tipam de unii singuri si nu ne asculta nimeni". Problema incapacitatii accesarii fondurilor europene a fost si ea pusa pe tapet, mai ales ca zona Odobestiului e centrata pe viticultura. "Nu am reusit sa facem proiecte, sa avansam, am aparut totusi la citeva festivaluri de profil. Din cei noua membri ai Uniunii de Ramura a Cooperativelor Agricole Viti-Vinicole din Odobesti e activa doar cooperativa "Viti Vinclub". Cu ajutor din afara, am prezentat produse in marketurile de tara. Forfetarul ne-au adus insa cutitul la os", a constatat Iuliana Hainarosie, reprezentantul Uniunii de Ramura. Unul dintre asociatii Viti Vinclub a atras apoi atentia ca birul impricinat nu e prevazut ca forfetar in actele contabile, ci ca impozit pe profit, ceea ce face ca guvernul sa se ascunda pentru a nu fi actionat in instanta. Un alt punct dureros e si obligativitatea platii impozitului minim timp de un an dupa inchiderea unei societati, atit cit dureaza radierea acesteia.


"Banii europeni sint tot pentru cei cu bani"


"Am incercat sa ne reutilam. Banii obtinuti pe struguri i-am investit in spatii de depozitare, am incercat sa luam spatiul inchiriat prin parteneriat public privat cu primaria. Ne trebuie fonduri europene pentru statie de imbuteliere, dar ca sa luam banii trebuie sa avem acest spatiu in proprietate. Nu mai avem cum sa traim, avem de luat bani pe struguri, ne luptam cu «vinurile fara acid», e vorba de cercuri de interese care nu tin de noi", si-a expus oful si Stefan Gogoncea, presedintele cooperativei Viti Vinclub Odobesti. Patronii au fost "descurajati" la final de Nicu Dragomir, consultant pe fonduri europene. "Banii europeni sint tot pentru cei care au bani. Ar trebui dati banii si dupa aceea sa fie facute controale pe teren. Statul nu ajuta cu nimic, trebuie sa asteptati banii din rambursari in mai multe transe, dureaza luni intregi. Nu merita ca statul sa vina partener la firme", le-a spus Nicu Dragomir oamenilor de afaceri prezenti la intrunirea PIMM Vrancea de la Odobesti, pe care i-a incurajat totusi sa nu piarda trenul fondurilor europene. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.