Economic

Guvernatii au plecat urechea la problemele viticultorilor

Ziarul de Vrancea
2 apr 2010 749 vizualizări
u reprezentantii viticultorilor au mers ieri la consultari cu oficialii de la Bucuresti u sase institutii verifica vinurile, insa nici una nu rezolva problemele

Problemele viticultorilor din Vrancea au ajuns ieri pe masa de lucru a ministrului Agriculturii, Mihai Dumitru, organizatorul unui comitet interministerial anuntat la Focsani vinerea trecuta de premierul Emil Boc. La Bucuresti a avut loc o intilnire a reprezentantilor asociatiilor de producatori locali cu structurile guvernamentale in domeniu, pe linga reprezentantul ministerului de resort, la discutii participind si secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Gratiela Iordache, si presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Din partea autoritatilor judetene au expus problemele viticultorilor Costica Neata, directorul Directiei pentru Agricultura, prefectul Ion Oprea, subprefectul Sorin Hornea, dar si o serie de podgoreni. Din partea procesatorilor a venit patronul Vinexport Liviu Jitea. Principalele teme ale discutiilor au constat in necesitatea promovarii unor modificari la Codul Fiscal si la alte acte normative, pentru simplificarea conditiilor de autorizare, detinere si comercializare a vinului. Un alt aspect important subliniat este legat de suprapunerea atributiilor de control asupra producatorilor de vin din partea a cel putin sase institutii publice - directiile agricole, directiile sanitar-veterinare, directiile de sanatate publica, protectia consumatorilor, directiile pentru accize si operatiuni vamale, directiile de finante. Printre doleantele expuse guvernantilor au fost eliminarea accizei la spumant ""fapt care sa vina in ajutorul Veritas SA Panciu, dar si eliminarea bauturilor fermentate, asa numitele BAFN-uri, care fac concurenta neloiala vinurilor. Podgorenii au mai cerut aceleasi norme la vinurile romanesti precum la cele din import si eliminarea stocurilor de glucoza.


Importurile care dor


Unul dintre punctele fierbinti ale dezbaterii a fost problema vinului european, care intra in Romania la un pret de 7 "" 8 lei si care scade implicit pretul strugurilor si vinurilor autohtone. Viticultorii spun sa nu pot concura cu licorile "comunitare" de provenienta incerta si nu pot impune un pret de 15 lei la vinul lor, atit timp cit cele europene costa in jur de 8 lei. "între solicitarile producatorilor vrinceni s-au numarat simplificarea procedurilor de autorizare a producatorilor precum si o mai buna urmarire a provenientei vinului din import folosit la producerea bauturilor comercializate pe piata interna", a declarat Alin Trasculescu, deputat PDL de Marasesti, care a fost prezent la intilnire si s-a declarat mediator intre reprezentantii viticultorilor si autoritatile de la Bucuresti. La intilnire a participat si senatorul PDL Sorina Placinta, care a organizat si ea o serie de intilniri cu podgorenii anul trecut. Simplificarea legislatiei si plata la un ghiseu unic a darilor fara a fi nevoie de inregistrare ca persoana fizica autorizata fost alta dorinta expusa de viticultori factorilor de decizie de la Bucuresti. "Cei de la Bucuresti cunosc problemele si oamenii au fost multumiti nu numai ca au fost ascultati, dar au fost propuse si solutii din partea celor care decid. Referitor la asa numitul cartel al vinurilor, eu nu am facut decit sa preiau o formula a celor de la Propact, care la un protest al lor spuneau ca exista o intelegere a marilor procesatori pentru a mentine un pret mic la struguri", a spus subprefectul Sorin Hornea, care a tinut sa remarce mobilizarea de care a dat dovada deputatul Alin Trasculescu in organizarea acestei intilniri. în privinta celor reclamate de cei care traiesc din cultivarea vitei de vie, ministrul Agriculturii a precizat ca se lucreaza la un act normativ care prevede procedura controlului unic pentru producatorii agricoli. ( I. CRETU, C.FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 56 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.