Cozonacul traditional, inghitit de criza
Este moale, pufos, miroase dumnezeieste si ne aduce aminte de clipele frumoase ale copilariei. Cozonacul traditional, care pina acum statea la loc de cinste linga ouale rosii si mielul de Paste, nu mai are aceeasi cautare ca in anii trecuti. Producatorii si distribuitorii dau vina, pe buna dreptate, pe criza financiara, care a sapat adinc in buzunarul romanilor. Din aceasta cauza, se pare ca oamenii renunta la a plati putin mai mult pe un cozonac de calitate, fara amelioratori, si prefera sa achizitioneze variantele ieftine ale traditionalului cozonac, produse de obicei "umflate" artificial. La Cuptorul de Aur angajatii muncesc la foc continuu, pentru ca au numeroase comenzi de satisfacut, insa in comparatie cu anul trecut acestea sint pentru cantitati mai mici. "Pina acum s-au facut comenzi, aproape la nivelul anului trecut, dar acestea sint mai mici. Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta producem si cozonac cu brinza si pascute. Oamenii cumpara dupa posibilitati. In unele unitati inca vindem la liber, in unitatile mai mici vindem la comanda. Se lucreaza mult in perioada aceasta. De asemenea, cozonacul romanesc incepe sa nu mai fie prezent la nunti de exemplu si devine un produs pentru sarbatorile religioase", ne-a spus Liviu Oloeriu, director la patiseria "Cuptorul de Aur" detinuta de Comcereal. Acesta a mai mentionat ca vinovati de scaderea numarului de comenzi sint cei care scot pe piata produse ieftine, de proasta calitate, cu produse de sinteza. "Cozonacul de acest fel este aproape la pretul unei piini, iar generatiile noi nici nu stiu ce gust mai are un cozonac", a precizat Oleriu. La Comcereal, pretul unui kilogram de cozonac traditional este de circa 20 de lei, iar o bucata are putin peste aceasta cantitate. Cozonacii "ca la mama acasa" au un traseu lung de la compozitie pina la afisarea in vitrina, coacerea avind o durata de peste doua ore la cozonacii care au mai mult de un kilogram. Reprezentantii firmei spun ca in 2009 au vindut peste 10.000 de cozonaci si ca spera ca si in acest an vinzarile sa ajunga aproape de aceasta cifra.
"Cred ca lumea nu mai are bani"
Reprezentantii brutariei NisProd din Focsani spun ca nici ei nu stau mai bine la capitolul vinzari, desi practica preturi mai mici decit alti producatori de pe piata. "Noi avem acelasi pret ca si anul trecut, de 4,5 lei bucata de aproximativ 500 de grame. Fata de anul trecut, pina acum vinzarile sint la jumatate. Cred ca lumea nu mai are bani, chiar daca fiecare vrea sa aiba de Paste un cozonac pe masa", ne-a spus Ion Bejan, tehnolog la firma NisProd. Pe de alta parte, reprezentantii Cofetariei Teatru spun ca in acest an numarul comenzilor este mai mare, in continua crestere de la an la an si dau asigurari ca au produse romanesti traditionale, fara "prafuri" de nici un fel, ci doar cu aceleasi ingrediente cu care le-ar face si bunica. La Teatru, un kilogram de cozonac va costa 24 de lei, iar bucata are in jur de un kilogram si jumatate. In ciuda faptului ca producatorii se lauda cu produse "ca la mama acasa", adevaratele gospodine spun ca nici un cozonac nu are un gust mai bun decit cel preparat in casa, "cu de toate". (Iulia NICOLAIE)