Economic

In Romania nu se doreste reglementarea lobby-ului, ci doar practicarea lui

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 472 vizualizări
Reglementarea lobby-ului ar scoate la lumina pe toti cei care practica acest tip de activitate, dar in realitate lobbystii si politicienii nu doresc o astfel de lege, ci doar practicarea lobby-ului din care se cisiga bani buni, a declarat Liviu Mihaileanu expert in domeniu

"In prezent, prin lege doar statul este obligat sa fie transparent in ceea ce priveste deciziile. Prin reglementarea activitatii de lobby se vor aduce la lumina si corporatiile care fac lobby. Ne trezim peste noapte cu legi sau cu modificari importante ale unor articole din anumite legi si ne intrebam de unde vin aceste idei. In realitate, in spate este o activitate importanta de lobby. In acest sens trebuie sa fie transparenta si la nivelul activitatii de lobby la nivel corporatist", a spus Mihaileanu, ieri, in cadrul unei dezbateri organizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Mihaileanu este si senior consultant in cadrul companiei PricewaterhouseCoopers Romania, dar la dezbatere a vorbit in calitate de coautor al unei publicatii in domeniul lobby-ului, scrisa impreuna cu Aurelian Horja - "Reglementarea activitatii de lobby. In anticamera influentei". El a aratat ca, in ultimii zece ani, au fost propuse sase proiecte de lege privind activitatea de lobby, dar din diferite motive, niciunul nu a fost adoptat. Ultima propunere, din 2009, a Ministerului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert si Mediul de Afaceri este inca in dezbatere publica. "Ne chinuim de 20 de ani sa avem o lege a lobby-ului, nu avem nici macar o lege proasta pe care sa o putem imbunatati, asa cum s-a intimplat in alte state din Europa. Era sanatos pentru Romania daca se adopta si cea mai proasta lege. Problema este ca nu se vrea o lege. Nu vor nici cei care fac lobby, nici politicienii. In schimb ceea ce se doreste este sa se practice lobby-ul pentru ca se cistiga bani buni din asta. Sint companii si interese de miliarde de euro", a spus Mihaileanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.