Economic

BCR vede o crestere de 1,9% anul acesta

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 483 vizualizări
"Nivelul PIB anterior inceperii recesiunii economice va fi atins cel mai devreme in anul 2012 , considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR

BCR a reviziut in urcare estimarea privind cresterea economica din acest an, de la 0,6% la 1,9%, si anticipeaza ca nivelul Produsului Intern Brut anterior inceperii recesiunii economice va fi atins cel mai devreme in 2012, a declarat ieri economistul sef al bancii, Lucian Anghel. "Desi nivelul de incertitudine este unul ridicat, economia ar putea reveni pe teritoriul pozitiv in 2010, in conditiile reluarii la un nivel mai mult decit moderat a investitiilor in zona privata, reluare sustinuta in principal de investitii straine directe", a spus Anghel intr-o conferinta de presa. Totodata, consumul populatiei ar putea consemna o crestere redusa, in special din cauza unei productii agricole bune si a unui efect de baza puternic. "Nivelul PIB anterior inceperii recesiunii economice va fi atins cel mai devreme in anul 2012, iar cresterea economica se va situa sub potental in urmatorii ani", a mai spus Anghel. Dumitru Dulgheru, analist economic al BCR sustine ca a revizuit in scadere estimarea privind inflatia la finele acestui an, de la 4,5% la 4%, pe baza modificarii agendei privind majorarea accizelor. "Inflatia a crescut brusc in ianuarie (1,7% fata de luna precedenta) pe seama majorarii accizelor si deprecierii cursului de schimb la care sint calculate. (...) In februarie trendul s-a inversat, iar inflatia a revenit la 4,5%. Inflatia medie ar trebui sa ramina pe un trend descendent in 2010, putind ajunge la circa 4,5%, fata de 5,6% anul trecut", se arata intr-un raport al BCR. Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a mentionat ca, potrivit scenariului de baza, rata anuala a inflatiei va fi de 4% la finele acestui an, ceea ce inseamna ca exista inca loc pentru reducerea dobinzii de politica monetara. BNR a redus de la inceputul anului dobinda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, la nivelul minim record de 6,5%. Anghel anticipeaza ca dobinda de politica monetara va scadea pina la 6% in vara acestui an, pentru ca apoi sa existe o perioada de mentinere a ratei. "Nu trebuie sa ne gindim ca va exista un trend liniar al inflatiei. In luna martie rata anuala va scadea, pentru ca in aprilie sa se accelereze usor, din cauza unei posibile cresteri a preturilor medicamentelor, combustibililor si a celor administrate la energie", a spus Anghel. Analistii BCR noteaza ca posibilitatea aparitiei unor pusee inflationiste la nivel lunar arata ca inflatia s-ar putea situa mai degraba in partea superioara a intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% - 4,5%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.