Economic

Soarta viticulturii vrincene depinde de ¦ pixul lui Emil Boc

Ciprian Fânaru
30 mar 2010 818 vizualizări
Dificultatile la desfacere, armonizarea Codului Fiscal cu legea viei si vinului si vinurile la pret de dumping sint probleme viticultorilor vrinceni, care asteapta rezolvare de la cabinetul Emil Boc Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, Costica Neata, a fost convocat de primul ministru Emil Boc la o intilnire interministeriala care ar trebui sa ofere solutii greu incercatei viticulturi vrincene.

Alaturi de acestia vor dezbate problema reprezentantii ministerelor Agriculturii si Sanatatii, sefii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si prefectul de Vrancea, Ion Oprea. "La invitatia primului ministru voi merge alaturi de dl prefect Oprea la Bucuresti, unde a fost convocat un comitet interministerial. Vom veni cu propuneri de modificari ale legilor din sectorul vitivinicol. Am avut astazi (ieri "" n.r.) o intilnire la care au participat producatori mai mari si mai mici din domeniu, au fost si reprezentanti ai Vincon, Vinexport Tradermark, ai cramelor si ai Federatiei Viticultorul. Am dorit sa aud de la ei problemele cu care se confrunta, este si normal ca propunerile sa vina in primul rind de la ei. Eu nu ma puteam duce la primul ministru fara ca mai intii producatorii sa se puna de acord asupra doleantelor. Nu vreau sa fiu acuzat ca sustin acolo interesele cuiva", spune directorul democrat-liberal Costica Neata. Printre "revendicari" se numara facilitarea accesului micului producator in piata, dar si armonizarea Codului Fiscal cu legea viei si vinului. "Am ajuns la concluzia ca sint disfunctionalitati, mai bine zis neconcordante intre aceste doua acte normative. Viticultorii cred ca ar trebui sa existe un ordin al ministrului sau chiar o lege prin care sa fie reglementat acest aspect", mai spune seful DADR.

Inspectia Viticola nu are drept de veto asupra vinului de import

Potrivit acestuia, un alt lucru cerut de producatori este legat de trasabilitatea vinului. "Adica sa fie urmarit vinul importat din Uniunea Europeana, ce soi este, ce podgorie, verificarea indicilor de calitate de catre Inspectia pentru controlul tehnic vitivinicol, care in prezent nu se intimpla. Sa ne spuna controlul tehnic daca aceste produse respecta intr-adevar regulile. Aceste vinuri nu sint controlate acum la vama deoarece provin din spatiul comunitar. S-a mai discutat de asemenea posibilitatea reconversiei pentru strugurii de masa, fapt neprevazut in masurile pentru accesarea fondurilor europene. Propunerea nu este una rea, datorita faptului ca acest sector important ar putea fi o alternativa pentru producatori, preturile pentru strugurii de masa fiind mai mari. Repet, aceasta e doar o propunere cu care au venit producatorii", a adaugat seful Agriculturii vrincene. La recenta intilnire cu premierul Emil Boc, autoritatile au adus in discutie asa numitul "cartel al procesatorilor", care ar face jocurile pe piata, cu intentia de a profita de micul podgorean. "Exista suspiciuni de constituire a unui cartel al marilor procesatori de struguri. Viticultorii vrinceni considera ca exista o intelegere intre procesatori pentru stabilirea pretului de achizitie a strugurilor", s-au plins autoritatile judetului vineri sefului Guvernului. Premierul Emil Boc a cerut sesizarea Consiliului Concurentei pentru demararea unei anchete in piata si a propus totodata discutarea problemelor viticulturii in comitetul interministerial la care a invitat si autoritatile vrincene. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 2 ore, 23 minute, 33 secunde
CA-MA-RA agricola ce face ? Doarme ? Credeam ca se ocupa de aceste probleme.Noi cu drag muncim.....
, acum 739399 zile, 2 ore, 23 minute, 33 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
, acum 739399 zile, 2 ore, 23 minute, 33 secunde
Problema producatorului agricol este faptul ca sant prea multe organisme care se ocupa cu urmarirea vinului. Si daca vreti putem incepe sa numaram acestea: finantele publice,garda citeste integral
, acum 739399 zile, 2 ore, 23 minute, 33 secunde
bravo directore esti tare
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.