Economic

Blejnar: Persoanele care au cumparat imobile fara scop comercial nu vor plati TVA

Ziarul de Vrancea
26 mar 2010 471 vizualizări
Persoanele fizice care au cumparat in perioada 2005-2009 imobile noi sau terenuri construibile in scop personal nu vor plati TVA, ideea lansata in ultimele zile fiind o "gaselnita" si o incercare "jalnica" de a deturna atentia catre beneficiarii de buna credinta, potrivit sefului ANAF, Sorin Blejnar.

"Actiunea ANAF nu este indreptata impotriva acelor persoane fizice care au achizitionat in calitate de cumparatori de buna credinta imobile noi. Se indreapta catre persoanele fizice care au actionat in mod deliberat si constant, vinzind imobile in scop comercial, fara a plati TVA", a declarat Blejnar. ANAF efectueaza controale la persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate, fiind verificate 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzactii, in perioada 2006 - 2008, cu o valoare totala de 14,88 miliarde lei. Blejnar a precizat ca persoanele fizice care au achizitionat constructii noi in scop personal nu vor avea "in niciun caz" obligatia sa plateasca 19% din valoarea tranzactiei. "Este un tertip pe care incearca sa-l foloseasca dezvoltatorii si armata lor de avocati pe care i-au angajat sa discrediteze actiunea ANAFsi sa mute problema la acele persoane fizice care au cumparat imobile cu buna credinta si in scop personal. Resping cu hotarire aceasta incercare jalnica de deturnare", a continuat Blejnar. ANAF precizeaza ca persoanele fizice care au vindut terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate, aveau obligatia inregistrarii in scopuri de TVA (in conditiile prevazute la art. 152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal) si platii TVA la bugetul de stat aferenta livrarilor. Blejnar a exclus, totodata, posbilitatea ca persoanele fizice care au cumparat imobile sau terenuri construibile sa fie chemate in garantie in instanta de catre vinzatori pentru a plati 19% din valoarea tranzactiei sau ca acestea sa fie atrase in raspundere solidara de catre ANAF daca dezvotatorii nu platesc TVA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.