Economic

Deficit bugetar de 5,8 miliarde lei in primele doua luni ale anului

Ziarul de Vrancea
26 mar 2010 470 vizualizări
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni din 2010 un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentind 1,1% din PIB, in conditiile cresterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut si scaderii veniturilor cu 3%, potrivit MFP.

"In primele doua luni ale anului, veniturile bugetului general consolidat au fost de 25,2 miliarde lei, inregistrind un decalaj de 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv o scadere de 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Veniturile din impozitul pe profit au crescut, in termeni nominali, cu 3,6% comparativ cu primele doua luni ale anului trecut, iar cele din impozitul pe venit s-au micsorat cu 7,9%. Totodata, veniturile din impozite si taxe pe bunuri si servicii s-au redus cu 10,9%, avind o evolutie diferentiata. Astfel, in timp ce incasarile din accize au urcat cu 210,3 milioane lei (10,5%), cele din TVA s-au redus cu 1,264 miliarde lei (-19%), acestea din urma fiind influentate si de majorarea sumelor restituite, de la 1,41 miliarde lei la 1,66 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat in primele doua luni 31 miliarde lei, inregistrind o crestere de 5,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Costurile cu bunurile si serviciile au avansat cu 12% comparativ cu perioada ianuarie - februarie 2009, ca urmare a platii bunurilor si serviciilor medicale ajunse la scadenta din anul precedent. Pe de alta parte, cheltuielile de personal au scazut in primele doua luni cu 0,7% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata efectuate in luna decembrie 2009 de personalul din sectorul bugetar. Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 17,6%, iar cea mai mare crestere, de 133,3%, s-a inregistrat la asigurarile pentru somaj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.