Economic

Senatul a aprobat ca TVA sa fie platita ulterior incasarii facturii

Ziarul de Vrancea
24 mar 2010 809 vizualizări
Senatul a aprobat, recent, un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA sa se plateasca in maximum 30 de zile de la data incasarii facturii.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat in MFP Gratiela Iordache a afirmat anterior votului ca masura nu poate fi implementata deoarece Directiva 112 nu permite o astfel de prevedere si ca ar crea o serie de dezavantaje, printre care diminuarea veniturilor bugetare provenind din TVA, "In contextul in care indisciplina financiara intre agentii economici ar trebui suportata de stat", cresterea sarcinilor administrative atit pentru organele fiscale, cit si pentru agentii economici si aparitia unor fenomele evazioniste. "Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumatate a anului 2010 de minus 2,2 miliarde lei, iar pentru 2011 de aproximativ 2,5 miliarde lei. Ministerul Finantelor Publice nu sustine adoptarea actului normativ", a declarat Iordache. La rindul sau, presedintele Comisiei de buget-finante, Ion Ariton, a precizat ca raportul suplimentar de respingere a fost votat cu unanimitate in comisie. Senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre initiatori, a respins toate argumentele prezentate de reprezentantul Guvernului, sustinind ca acest proiect legislativ este un semnal pe care Parlamentul trebuie sa-l dea, pentru a evita ca intreaga economie nationala sa intre in colaps. "In conditiile in care ne dispar comerciantii, adica subiectii impozabili, nu vom mai avea cui sa cerem sa plateasca TVA inainte de incasarea facturii. (...) Mediul privat este ca o lamiie din care au mai ramas foarte putine picaturi de stors", a spus Urban. Senatorul PSD Sorin Bota a afirmat ca voteaza pentru adoptarea acestei initiative legislative. "Nu am inteles daca reprezentantul initiatorilor este la Putere sau in Opozitie. (...) Aceasta initiativa vine sa bulverseze sistemul fiscal din Romania, dar vine si sa oblige Guvernul sa-si bage oarecum mintile in cap si sa nu eludeze legile tarii, inclusiv cea a contabilitatii, prin care platile trebuie sa se faca in special de catre ordonatorii de credite in ordinea facturilor", a declarat Bota.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 13 ore, 10 minute, 15 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.