Economic

Bancherii vor sa scumpeasca creditele din cauza legii insolventei personale

Ziarul de Vrancea
24 mar 2010 652 vizualizări
Sint vizate in special imprumuturile ipotecare de valori mari

Legea insolventei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru banci si se va traduce in cresterea costurilor la creditele pentru persoane fizice, in special ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clientii cu credite mari, a declarat vicepresedintele ARB, Steven van Groningen. "In 99% din cazurile in care se va aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare de la banca si exista in garantie un activ mare. Daca nu ramburseaza creditul, casa si terenul sint vindute, iar banii merg la banca. Pentru asta nu e nevoie de o lege speciala. Legea va reprezenta un risc pentru ca va fi vazuta ca o oportunitate (...) S-a vazut ca nici legea insolvabilitatii companiilor nu a functionat cum trebuie, pentru ca nici bancile, nici avocatii, nici clientii nu au experienta necesara. Trebuie proceduri rapide, trebuie scurtate termenele", a spus van Groningen, care este si presedintele Raiffeisen Bank Romania.


Ce prevede legea


Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare. Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sint insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii. Legea mai stabileste ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei. Proiectul mai stipuleaza ca pot fi supuse falimentului personal si persoanele fizice care exercita, de drept sau de fapt, conducerea unor persoane juridice aflate in procedura insolventei, precum si persoanele fizice care au intervenit in mod fraudulos in afacerile unei persoane juridice.


Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului


Vicepresedintele ARB a explicat ca riscul asociat posibilitatii declararii in insolventa a unor debitori in conditiile unor proceduri care s-au dovedit greoaie va forta bancile sa creasca dobinzile la creditele de retail, in special ipotecare, pentru a acoperi riscul refinantarii. "Astfel, cei care platesc, adica peste 90% din clientii persoane fizice, vor suferi pentru cei care nu platesc", a conchis van Groningen. Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocind probleme de legalitate. Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatiilor, care este camera decizionala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 12 ore, 47 minute, 23 secunde
Eu stiu ca bancile sunt niste afaceri ale caror produse sunt printre altele si creditele. Deci nu trebuie sa fie ocrotite de clienti sau guvern pentru ca o banca nu face nici o binefacere clientului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.