Economic

70% din vinul de pe piata romaneasca este nefiscalizat

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 1116 vizualizări
Peste 70% din productia anuala de vin din Romania, respectiv 4 milioane de hectolitri, este nefiscalizata si se imparte intre autoconsum si piata neagra, a declarat, ieri, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Vinului si Viei din Romania (PNVV).

"Productia anuala de vin este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sint in piata fiscala. Restul reprezinta autoconsum si piata neagra", a spus Gheorghe. El crede ca statul ar trebui sa faca exceptie de la fiscalizare pentru maxim 20 hectolitri de vin la producatorii individuali, iar cei care produc intre aceasta cantitate si 1.000 hectolitri sa fie luati in evidenta fiscala. "Producatorii mici ar trebui sa isi declare partea de comercializare. In vinariile din piata sau de linga blocuri nu stiu in ce masura se respecta standardele de calitate", a afirmat Gheorghe. El apreciaza ca, prin nefiscalizarea pietei negre a vinului, statul pierde anual circa 100 milioane euro. Oficialul PNVV a mai spus ca o alta problema a pietei de profil din Romania este ca se produce preponderent (peste 60%) vin alb, in conditiile in care pe piata eurpeana cel mai cautat este vinul rosu. "Dorim sa schimbam acest lucru si vrem sa incurajam cultivarea soiurilor de vin rosu", a spus Gheorghe. El crede ca o alta problema a pietei, precum farimitarea excesiva a terenurilor, ar putea fi rezolvata prin incurajarea de catre Guvern a asocierii producatorilor agricoli, prin masuri de stimulare financiara. O alta problema este cea a finantarii si ar putea fi rezolvata, potrivit reprezentantului patronatului, prin asumarea raspunderii fiscale a Guvernului, prin instituirea termene exprese de plata si a unor sanctiuni pentru nerespectarea acestor termene. Totodata, patronatul vinului propune elaborarea unui act normativ privind regularizarea diferentelor de curs valutar pentru beneficiarii proiectelor cofinantate de Uniunea Europeana si modificarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru facilitarea depunerii proiectelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 20 ore, 10 minute, 44 secunde
Mai incompetentule,te intreb si eu :de unde vand marii producatori atata vin, cand ei nu au achizitionat struguri asta-toamna? Sa vanda oare vin importat,vin de unde va luati ,,drepturile de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.