Economic

Incidentele de plata au urcat ingrijorator

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 558 vizualizări
Valoarea medie a platilor cu instrumente de debit refuzate de banci a crescut in februarie cu 26% Valoarea medie a platilor prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci a crescut in februarie atit

fata de ianuarie, cit si comparativ cu luna similara din 2009, in contextul in care sumele respinse au avansat mai rapid decit numarul refuzurilor, potrivit datelor publicate de BNR. Sumele care nu au fost acceptate la plata de banci au urcat in februarie cu 26,3% fata de ianuarie, la 720,2 milioane de lei, iar numarul refuzurilor a avansat cu 6,46%, la 31.669 de respingeri. Totodata, platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii respinse de banci au avansat in februarie cu 17,7% fata de luna similara din 2009, desi numarul refuzurilor a scazut cu 15,7%. Astfel, valoarea medie a platilor care nu au fost admise de banci a inregistrat in februarie o crestere anuala de 39,5%, pina la 22.740 lei. Comparativ cu luna ianuarie, valoarea medie a refuzurilor a urcat cu 18,6%, de la 19.170 lei. Cea mai mare parte a sumelor respinse la plata, respectiv 94,5%, reprezinta bilete la ordin. Platile prin bilete la ordine care nu au fost acceptate de banci au crescut in februarie cu 31,3% fata de ianuarie si cu 24,8% comparativ cu luna similara din 2009, la 681,03 milioane de lei. Pe de alta parte, refuzurile de cecuri au insumat in februarie 39,15 milioane de lei, in scadere cu 24,23% fata de ianuarie si cu aproape 50% comparativ cu aceeasi luna de anul trecut. Cele mai multe cazuri raportate, respectiv 90% din totalul sumelor refuzate, sint considerate incidente majore, care au insumat in februarie 647,96 milioane de lei, fiind cu 34% mai mari decit in ianuarie si cu 21% peste nivelul din perioada de referinta din 2009. Incidentele de plata produse de titularii de cont la plata pot fi majore sau nu, in functie de motivul pentru care se refuza plata. Exemple de incidentele de plati majore sint instrumente de plata trase in descoperit de cont, cecuri emise fara autorizarea trasului sau cu data falsa sau carora le lipseste o mentiune obligatorie, cecuri circulare sau de calatorie emise "la purtator", cecuri emise de catre un tragator aflat in interdictie bancara, cambii scontate fara a exista creanta cedata in momentul cesiunii acesteia. Numarul persoanelor aflate in interdictie bancara s-a redus in februarie cu 4,7% fata de ianuarie si cu 38,5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 692 de clienti, majoritatea fiind persoane juridice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.