Economic

Culturile obtinute de fermierii romani sint la jumatate fata de media UE

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 470 vizualizări
Productia de griu la hectar obtinuta in Romania este de patru ori mai mica decit cea din Olanda si la juatate fata de Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia

Romania a ramas si in 2009 pe ultimul loc din Europa ca productivitate la hectar pentru culturile de porumb, rezultate foarte slabe inregistrind si la productia de griu, cartofi, rapita si floarea soarelui, produsele agricole cele mai cutivate, potrivit datelor Eurostat si INS. Astfel, Romania a obtinut anul trecut o productie medie de 3.471 de kilograme la hectar, fiind devansata de Bulgaria cu o productie de 4.190 de kg/ha, si plasindu-se la circa jumatate din media tarilor cultivatoare din Uniunea Europeana. Potrivit presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, Romania are cea mai mare suprafata cultivata cu porumb din UE (27,4% din total), dar se plaseaza pe locul doi ca total productie (cu 13,8%), fiind devansata de Franta, care are o productivitate de aproape trei ori mai mare, respectiv 9.100 de kg/ha. De altfel, Franta utilizeaza pentru porumb doar jumatate din suprafata pe care o cultiva Romania. Excluzind Cipru si Portugalia, tari cu sol si clima mai putin propice, Romania se gaseste pe ultimul loc din UE si la productia la hectar de griu, cu o medie anul trecut de 2.341 kilograme. Bulgaria are o medie de 3.200 de kg/ha, in timp ce state precum Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, obtin productii duble fata de Romania. Cele mai mari productii la hectar se regasesc in Olanda 9.620 kg, Belgia - 9.160 kg, Marea Britanie - 8.280 kg, Danemarca - 8.120 kg, Germania - 7.800 kg, Franta - 7.400 kg. Majoritatea tarilor mediteraneene au productii sub media UE, dar peste cea obtinuta in Romania. Ca suprafata cultivata cu griu, Romania ocupa pozitia a patra, cu 8,5% din total, dar realizeaza doar 3,7% din productia europeana, ceea ce o plaseaza pe locul 7. O situatie similara se regaseste la cartofi, unde Romania este a treia tara din UE ca suprafata cultivata (12,2%), dar are doar a sasea productie din Comunitate (6,7%). Cu o productie de 15.933 kg/ha, Romania este devansata de Bulgaria - 16,270 kg/ha, Polonia - 19.760 kg/ha, Ungaria - 25.320 kg/ha si Cehia - 26.739 kg/ha. Romania obtine aproape o treime din productivitatea realizata in Germania - 44.056 kg/ha, Franta - 43.460 kg/ha sau Marea Britanie - 42.792 kg/ha. Romania insaminteaza a doua suprafata din UE cu floarea soarelui, acoperind o cincime din terenurile destinate acestor culturi, dar realizeaza doar a patra productie, cu o cota de 16,1%. Romania are o productie medie de floarea soarelui de 1.388 de kg/ha, ceea ce o plaseaza inaintea Spaniei - 1.029 kg/ha, dar dupa Bulgaria - 1.800 kg/ha, Polonia - 1.780 kg/ha, Cehia - 2.250 kg/ha si Ungaria - 2.248 kg/ha. Franta, Bulgaria, Ungaria, Romania si Spania acopera 91,0% din productia europeana.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.