Economic

Clientii premium platesc dobinzi mai mici de 10% la lei

Ziarul de Vrancea
22 mar 2010 488 vizualizări
u seful OTP Bank considera ca viteza creditarii se va accelera in a doua parte a anului

Clientii premium platesc deja dobinzi mai mici de 10% la creditele in lei, in conditiile in care marjele practicate au scazut de la circa 5 puncte procentuale la 2,5-3 puncte, a declarat directorul general al OTP Bank Romania, Lazslo Diosi. "Pentru creditele in lei cred ca vor scadea dobinzile, dar exista mai multe segmente diferite. Pentru clientii premium, ratele sint deja sub 10%. Vorbim despre multi clienti, in conditiile in care dobinzile interbancare sint sub 7,5%, iar marjele pentru acestia au scazut la 2,5 - 3 puncte procentuale, de la 5 puncte", a explicat Diosi. Potrivit acestuia, clientii premium sint firmele care au reusit sa-si majoreze cifra de afaceri in criza, iar bancile se lupta pentru a-i atrage, in contextul in care "inoata in lichiditate". Intrebat daca se asteapta ca toti clientii sa beneficieze de credite cu dobinzi sub 10%, oficialul OTP Bank a afirmat ca acest lucru nu este probabil. "Diferite produse de creditare sint asociate unor riscuri diferite. De exemplu, marjele pentru creditele acordate IMM-urilor sint inca la 5 - 6 puncte, intrucit acest segment de clienti prezinta un risc mai mare. Si pentru clientii de retail, la creditele ipotecare, marjele mai mici de 4 puncte reprezinta o aventura", a explicat Diosi. In ceea ce priveste rezultatele OTP Bank realizate la inceputul acestui an, Diosi a spus ca relansarea creditarii necesita mai multe eforturi decit ar fi crezut si ca exista unele segmente, cum ar fi IMM-urile, unde evolutia este in conformitate cu planul. Seful OTP Bank Romania considera ca, in prezent, exista o accelerare a vitezei creditarii la nivelul sistemului bancar, dar a mentionat ca majorarea va veni in a doua jumatate a anului. Totodata, el a mai aratat ca in sectorul real se observa o majorare a numarului de fuziuni si achizitii, ceea ce este benefic pentru banci, intrucit companiile care au supravietuit crizei cumpara firmele concurente mai slabe sau cele care nu au rezistat crizei. Diosi crede ca o consolidare a sectorului real ar fi avut loc chiar si fara criza actuala, dar aceasta ar fi avut o magnitutine mai mica. "Dupa fiecare criza ar trebui sa aiba loc o perioada de consolidare a sectoarelor. (...) In sectorul economic real se realizeaza deja multe fuziuni si achizitii. Dar sectorul bancar din Romania a fost stabil datorita reglementarii si monitorizarii. Monitorizarea este foarte importanta intrucit si alte state au reglementari foarte stricte, dar nu si o monitorizare la fel. In Romania monitorizarea se face zinic si stabileste o disciplina foarte puternica", a declarat Diosi, intrebat daca actuala criza va duce la o consolidare a sectorului bancar. El considera ca monitorizarea stricta este un lucru bun, dupa ce s-a observat ca toate bancile au supravietuit crizei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.