Economic

Romania si-a dat mina cu Franta si Germania pentru confectiile textile

Daniel Garleanu
20 mar 2010 1211 vizualizări
Senatorul Sorina Placinta a initiat la Bucuresti un forum de dezbatere a problemelor din domeniul industriei textile u intre Romania, Franta si Germania s-a incheiat un acord ce presupune relansarea prin educatie

Strategii de vinzare a produselor din industria de larg consum, educarea viitorilor specialisti din industria textila, dar si modalitati de promovare a produselor autohtone au fost doar citeva din punctele atinse ieri la intilnirea de la World Trade Center Bucuresti organizata de senatorul democrat liberal Sorina Placinta, sub patronajul Parlamentului Romaniei. Punctul forte al intilnirii a fost semnarea protocolului de acord intre tara noastra si Franta si Germania care vizeaza specializarea celor care lucreaza in domeniu. "Protocolul semnat vizeaza realizarea unei punti de legatura intre cele trei tari pentru a dezvolta o unitate de productie de design si creatie care sa se combine cu productia", a anuntat Eric Bartha, presedintele World Trade Institute Bucharest, unul dintre organizatori. Contractul presupune o dezvoltare in domeniul educational, urmind a se crea "un incubator de studenti" la Iasi si Timisoara, care vor colabora cu Universitatea din Marseille. Forumul "Reforma si Relansare "" Romania 2010. Industria bunurilor de larg consum "" textile. Imbracaminte&accesorii" a strins personalitati din domeniu, oameni de afaceri, dar si oameni politici in incercarea de a gasi solutii. Marii absenti ai intilnirii au fost presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, trecuti pe lista de invitati in calitate de vorbitori.


"Romania - o iubiti sau nu o iubiti!"


"Cind veniti in Romania o iubiti sau nu o iubiti!", s-a adresat Placinta strainilor sositi din Germania, Franta sau Tunisia. "Traversam o criza in care mediul privat este greu incercat. Ce era valabil ieri, azi nu mai are coerenta sau valoare. Banii catre bugete sint din ce in ce mai putini si implicit sectoarele bugetare de importanta vitala au de suferit: sanatatea, educatia, protectia sociala. Este momentul sa cautam solutii inteligente pentru problemele complexe pe care le intimpinam. Ne lipseste perseverenta, tenacitatea si curajul. Ce nu exista in Romania sint discutii concrete intre mediul de afaceri, societatea civila, executiv si legislativ", a spus Sorina Placinta in deschiderea workshop-ului, adaugind ca isi doreste ca forumul sa fie o oportunitate de a armoniza politicile publice cu noile nevoi ale pietei. Invitata a fost si Maria Pircalabescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, care detine la rindul ei o afacere in domeniul textilelor si care a promis ca va sprijini "creativitatea si inovatia in domeniu". "Prioritatea este sa creem un centru de moda la nivel national", a spus Pircalabescu. La eveniment a fost prezentat si noul presedinte al Organizatiei Patronale Romconf, din cadrul FEPAIUS, Lidia Herescu, care este din Focsani si a lucrat la societatea Sorste, detinuta de Placinta. La intilnire au mai participat reprezentantii unor societati de confectii si moda din Vrancea, printre care Nausica Mircea, Maricica Popoiu, firmele Pandora, Vestiro si Tricoton Panciu. La forum s-a vorbit despre lipsa de interes a consumatorilor fata de marcile autohtone, care nu sint promovate suficient, lasint locul unor produse internationale, unele chiar contrafacute, dar si de faptul ca marile companii isi muta capacitatile de productie in tari unde costurile sint reduse. "Piata europeana si-a dislocat productia catre Orientul Apropiat, in special China, din cauza costurilor de producție. Exista o saturare a pieței cu produse contrafacute tot din aceasta zona. Ca decidenti politici avem obligatia de a ajusta ceea ce putem prin acțiuni de echipa si printr-un cadru legislativ ferm" a declarat si deputatul Attila Korodi. Forumul a fost constituit din doua sesiuni a cite doua parti si a adunat furnizori de locuri de munca din domeniu. Gazdele au dorit ca cei prezenti sa plece cu raspunsuri de la aceasta intilnire, spunind ca este nevoie de un efort comun pentru a razbi in vremuri tulburi. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.