Economic

Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare peste trei luni

Ziarul de Vrancea
18 mar 2010 618 vizualizări
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie, data pina la care societatea care va emite politele va fi pregatita sa emita si sa gestioneze asigurarile, iar contractul de reasigurare va fi incheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea.

"Nu este o data certa. Totul depinde de evolutia negocierilor cu brokerii de reasigurare si de momentul incheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate. Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). El a amintit ca, in prezent, cel mai important aspect al activitatii societatii se refera la achizitionarea si realizarea sistemului IT care va gestiona politele vindute si va genera permanent gradul de penetrare si furnizare a listelor persoanelor neasigurate. "Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost incheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura IBM", a spus seful PIAD, care a evitat sa precizeze valoarea contractului. Essential Systems este o companie specializata in furnizarea serviciilor in domeniul managementului documentelor, stocarii, arhivarii informatiilor, a documentelor si gestionarii arhivelor electronice. Bulugea a mai spus ca, pina la finele anului, aproximativ 20-25% din proprietari vor incheia o polita de asigurare obligatorie a locuintelor. PAID s-a infiintat in septembrie 2009, cind 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei). Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008. Conform legislatiei, proprietarii de imobile sint obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Legea 260/2008 nu are nicio legatura cu asigurarile facultative de locuinte. Proprietarii care vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala pot incheia polite a caror suma asigurata depaseste suma de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei. Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 15 ore, 27 minute, 41 secunde
GRATUIT - Cere Planul de Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza -  E GRATUIT!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.