Economic

60% dintre romani sustin ca traiesc mai prost decit anul trecut

Ziarul de Vrancea
18 mar 2010 533 vizualizări
Conform unui studiu al GfK, 40% dintre romani se asteapta ca, anul acesta, venitul lor sa scada Romanii considera situatia lor financiara din acest an si perspectivele actuale mai putin bune decit la inceputul lui 2009, procentul celor care spun ca o duc mai rau din punct de vedere financiar ajungind, in februarie, la aproape 60%, reiese dintr-un studiu realizat de GfK Romania

"Anul 2009 a fost unul dintre cei mai pesimisti ani pentru romani, iar anul 2010 nu se anunta mult mai incurajator: romanii isi considera situatia financiara si perspectivele actuale mai putin bune decit la inceputul lui 2009 (..). In februarie 2009, aproape jumatate dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor era mai rea decit acum un an", se arata in studiu. Reducerea veniturilor a fost resimtita puternic de-a lungul intregului an 2009, considerata una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publica din Romania. "Exista si o mica parte a populatiei ale carei venituri s-au imbunatatit comparativ cu un an in urma, dar aceasta a scazut de la 13% in februarie 2009 la 7% in februarie 2010", conform studiului GfK. Pentru 2010, 40% dintre romani cred ca venitul lor va ramine acelasi, in vreme ce 40% spun ca se asteapta ca acesta sa scada. Numai doi din 10 romani sint convinsi ca situatia lor financiara se va imbunatati in acest an. Numarul optimistilor a ramas relativ constant de la inceputul crizei economice, atingind valori usor mai ridicate in vara anului 2009. Studiul arata ca un indiciu asupra bunastarii populatiei unei tari este predilectia catre economisire si increderea in stabilitatea locului de munca. "Aproximativ trei sferturi dintre romani cred ca nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se asteapta sa puna bani deoparte in 2010. Responsabila pentru aceasta atitudine ar putea fi, printre altele, evolutia preturilor", se mai arata in studiul citat. Astfel, 72% dintre romani cred ca preturile au fost mai ridicate in februarie 2010 fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar trei sferturi din populatie estimeaza ca preturile se vor mari pe parcursul acestui an cel putin in acelasi ritm ca pina acum. De asemenea, neincrederea in stabilitatea locului de munca a ramas la fel de ridicata ca si in 2009, noua din 10 romani apreciind ca somajul va creste in decursul acestui an. "In acest context, nu surprinde faptul ca intentia de achizitie a unei masini sau a unei locuinte se mentine la inceputul anului 2010 la nivelul relativ scazut al toamnei trecute, 10%, respectiv 5%. In schimb, 19% dintre romani au intentii serioase sa investeasca in imbunatatirea locuintei, iar 12% considerau in luna februarie ca este o perioada favorabila achizitiei bunurilor de folosinta indelungata, precum mobila, masina de spalat sau televizor. Doi din 10 romani se asteapta sa cheltuiasca anul acesta o suma mai mare decit anul trecut pentru astfel de cumparaturi, probabil si in urma experientei promotiilor pe care le-au derulat marii retaileri in 2009", concluzioneaza studiul realizat de GfK.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.