Economic

Saracii someri bogati

Daniel Garleanu
17 mar 2010 1197 vizualizări
Primii trei someri cei mai bogati primesc impreuna 3.236 de lei pe luna

Cu toate ca nu mai au un loc de munca pentru care sa se trezeasca in fiecare dimineata, unii someri vrinceni traiesc bine si pe timp de criza. Cea mai mare indemnizatie de somaj platita de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea se ridica la 1.141 de lei, acordata unui vrincean care a muncit in domeniul bancar si a implinit un stagiu de cotizare de 19 ani. Chiar si cu aceasta vechime, vrinceanul a fost trimis in somaj din pricina crizei financiare. Urmatorul clasat pe scara "somerilor de lux" este un vrincean care a cotizat catre stat 25 de ani si acum primeste o indemnizatie de somaj de 1.068 de lei, iar cel de-al treilea "someaza" in urma a 25 de ani de munca in telecomunicatii pentru 1.027 de lei pe luna. Astfel, chiar daca au statut de someri, acestia incaseaza o indemnizatie mai mare decit salariul unor muncitori. Sumele primite de persoanele fara loc de munca variaza in functie de vechimea angajatului, de perioada de cotizare, dar si de venitul incasat inainte de disponibilizare. Daca ma¬¬joritatea somerilor primesc a¬pro¬ximativ 4-500 de lei pe luna, sint si multe persoane care ridica de la casiera AJOFM sume care ar putea provoca invidia si in rindul directorilor de companii. Potrivit datelor comunicate de AJOFM, pentru cei 5.870 de someri platiti pe care ii numara Vrancea trebuie asigurata luna de luna suma de 2,7 milioane de lei. Persoanele care si-au pierdut slujbele pot sa ceara indemnizatie de concediu medical in caz ca se imbolnavesc, iar convalescenta se scade din somaj. La sfirsitul lunii februarie, in judet "somau" 12.178 de persoane, ceea ce a facut ca rata somajului sa atinga valoarea de 8%, cu 0,3 procente mai putin decit rata pe tara. Un asemenea numar de someri nu s-a mai inregistrat in judet din anul 1997, cind la putere se afla CDR. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 13 ore, 50 minute
Titlul: Megaproiectul meu national SINDICATUL NATIONAL al SOMERILOR din ROMANIA Cu dragostea fata de tara mea ROMANIA eu initiez legal, democratic, public SINDICATUL NATIONAL al SOMERILOR din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.