Economic

Dobinda la care se imprumuta Finantele, la minimul ultimilor trei ani

Ziarul de Vrancea
16 mar 2010 521 vizualizări
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vindut ieri certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de aproape un miliard de lei, nivel similar cu valoarea programata, iar randamentul mediu a continuat sa coboare, ajungind la 6,48%, minimul ultimilor trei ani.

Un randament mai redus decit cel de luni a fost acceptat de catre MFP in cadrul unei licitatii din 12 februarie 2007, cind Trezoreria a plătit 6,05% pe an. Nivelul maxim al randamentului pe care MFP il va plati pentru titlurile vindute luni este de 6,55%, iar cererea pentru certificate din partea bancilor a fost de 3,25 miliarde de lei. Cea mai recenta licitatie pentru titluri cu maturitate la un an a avut loc pe 22 februarie, cind Finantele au imprumutat 500 milioane de lei, la un randament de 7,15% pe an. Licitatia de luni este cea de-a treia operatiune din aceasta luna, precedenta avind loc pe 8 martie, cind MFP a vindut certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 1,33 miliarde de lei, cu 33% peste valoarea programata, de un miliard de lei, la un randamentul mediu de 6,73% pe an, un nou nivel minim din 2007 pina la data mentionata. Prima licitatie din luna curenta a avut loc pe 4 martie, cind MFP cind a atras 368,9 milioane de lei prin vinzarea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la cinci ani, sub nivelul programat, de 600 de milioane de lei, la un randament mediu de 7,08%. Astfel, valoarea sumelor atrase de catre MFP pe piata interna in aceasta luna se ridica la 2,698 miliarde de lei. Pe linga aceste imprumuturi, Finantele au mai atras, pe 11 martie, un miliard de euro de pe piata externa, in cadrul unei emisiuni de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicindu-se la 4,9 miliarde euro. Incepind cu 19 octombrie 2009, randamentul mediu la titlurile de stat vindute de Ministerul Finantelor s-a situat la 10% si a ramas neschimbat pina la finele anului trecut, timp in care au fost organizate 13 licitatii. De la inceputul acestui an, randamentul mediu a scazut treptat, la fiecare operatiune organizata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.