Economic

Majorarea abuziva a dobinzilor, in topul reclamatiilor la adresa bancilor

Ziarul de Vrancea
16 mar 2010 596 vizualizări
Numai in ianuarie 2010, la nivelul comisariatelor judetene pentru protectia consumatorilor au fost inregistrate 101 reclamatii impotriva bancilor

Peste o suta de reclamatii impotriva bancilor au fost inregistrate, in ianuarie, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cele mai multe referindu-se la clauzele privind majorarea dobinzilor la creditele ipotecare. In ianuarie 2010, la nivelul comisariatelor judetene pentru protectia consumatorilor au fost inregistrate 101 reclamatii impotriva bancilor. Cei mai multi consumatori reclama existenta unor clauze abuzive in contractele de credit, in special cele referitoare la majorarea de dobinda, potrivit ANPC. Alte aspecte reclamate se refera la refuzul bancii de a diminua dobinda la creditele acordate in euro si franci elvetieni, desi indicii de referinta au scazut considerabil. Consumatorii mai reclama majorarea marjei din dobinda perceputa pentru creditele acordate, refuzul bancii de a reesalona creditele, perceperea comisionului de depunere la plata ratelor de catre terte persoane, refuzul bancilor de a acorda credite. In cursul anului 2009, la ANPC si la comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor au fost inregistrate peste 3.000 de reclamatii impotriva societatilor bancare, cei mai multi consumatori reclamind majorarea dobinzii la creditele contractate. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si cei ai bancilor se vor intilni, in aceasta saptamina, pentru a discuta despre prevederile pe care le va contine OUG cu privire la acest subiect.

Toate contractele vor fi modificate

Bancile vor modifica pina in septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobinda variabila, iar la celelalte comisioanele sint limitate la 1%. De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobinzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie. In cazul imprumuturilor cu dobinzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din maturitatea initiala. "Ideea legiuitorului european a fost sa asigure o mai buna circulatie a serviciilor, astfel incit clientii sa poata pleca daca vor gasi conditii mai bune in alta parte. Este vorba de mobilitatea consumatorului. in cazul dobinzilor negociate la un nivel fix, s-a convenit ca clientul trebuie sa plateasca, dar o suma mai mica, pentru a-si putea refinanta imprumuturile", a declarat Mihail Meiu, director in ANPC. Directiva va introduce si obligativitatea comunicarii catre consumator a informatiilor precontractuale prin intermediul unui formular standardizat. Consumatorii vor primi, inainte de semnarea unui contract de credit, un formular standard care cuprinde informatii care sa le permita acestora sa compare mai multe oferte, inclusiv din alte state UE, pentru a putea lua o decizie informata cu privire la eventuala incheiere a unui contract de credit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.