Economic

Guvernul si-a adus aminte de agricultura

Ziarul de Vrancea
13 mar 2010 711 vizualizări
Accizele la motorina folosita in agricultura vor fi reduse de 14 ori, pina in 2012 n printr-un proiect de hotarire de guvern, accizele pentru motorina cumparata de fermieri va fi de 21 euro/tona n conform proiectului, producatorii agricoli se vor aproviziona la pretul pietei, putind insa cere decontarea diferentei dintre nivelul oficial al accizelor si cel subventionat n in sectorul vegetal, cheltuielile cu motorina reprezinta 30% din cele totale, fermierii cumparind combustibilul la pret dublu fata de media UE

Fermierii ar putea beneficia, pe perioada 2010-2012, de o acciza redusa pentru motorina utilizata in agricultura, de 21 euro pe 1.000 de litri, fata de acciza standard de 293 euro pe 1.000 de litri, sprijin care presupune un efort bugetar anual de 190 milioane euro.

Nivelul redus al accizei se va aplica pentru o cantitate totala anuala de motorina de maxim 700,646 milioane litri utilizata drept combustibil la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, respectiv in sectoarele vegetal (pana la 597,226 milioane litri), zootehnic (99,72 milioane litri) si imbunatatiri funciare (3,7 milioane litri), potrivit unui proiect de hotarare de guvern, privind instituirea schemei de ajutor de stat, elaborat de ministerele Agriculturii si Finantelor.

Diferenta in lei dintre acciza standard si cea redusa este stabilita luand in calcul cursul de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Pentru 2010, diferenta dintre acciza standard de 293,215 euro/1.000 litri si cea redusa de 21 euro/1.000 litri este de 272,215 euro/1.000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorina.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele juridice si producatorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, precum si asociatiile de producatorilor agricoli care exploateaza terenuri agricole si efective de animale sau executa lucrari de imbunatatiri funciare. Schema de reducere a accizei la motorina se aplica prin acordarea de restituiri beneficiarilor. Cu ocazia fiecarei aprovizionari cu motorina, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vanzare (facturi fiscale), emise de furnizori pe numele acestora.

Ulterior, producatorii se vor adresa Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin centrele judetene sau locale, pentru determinarea si restituirea sumelor reprezentand diferenta de accize. Astfel, beneficiarii trebuie sa depuna, in maxim 60 de zile de la finele trimestrului pentru care se solicita restituirea, o cerere insotita de facturile fiscale justificative ale cantitatilor de motorina achizitionate. Datele centralizate de APIA vor ajunge la Ministerul Agriculturii, care le va transmite Finantelor. Dupa ce Finantele vor alimenta contul de subventii al APIA, fondurile vor ajunge la solicitanti.

Normele metodologice privind conditiile de eligibilitate, modul de solicitare, respectiv de restituire a sumelor reprezentand diferente de accize, precum si procedurile de verificare si control a utilizarii motorinei vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii in termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii de guvern.

Bugetul total maxim al schemei de ajutor este echivalentul in lei a 570 milioane euro, cu un buget mediu anual de 190 milioane euro, si se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii. Vanzarea sau utilizarea motorinei achizitionata cu acciza redusa in alte scopuri decat pentru cele prevazute de legislatie este interzisa, atrage obligarea beneficiarului la plata diferentelor de accize si a unei amenzi cuprinsa intre 5.000 de lei si 20.000 de lei.

In nota de fundamentare a proiectului ministerele Agriculturii si Finantelor arata ca in sectorul vegetal cheltuielile cu motorina reprezinta pana la 30% din costurile totale. In plus, cheltuielile cu motorina, energia, ingrasamintele, produsele fitosanitare sau semintele cresc constant. Fermierii au cerut autoritatilor, in mai multe randuri, reducerea accizei la motorina. Federatia Nationala a Patronatelor din Agricultura anunta, in ianuarie, ca agricultorii romani cumpara motorina la un pret dublu fata de producatorii din alte state UE, cauza acestei diferente de pret fiind accizele ridicate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.