Economic

Pomii fructiferi, mai putin loviti de ger

Ziarul de Vrancea
11 mar 2010 798 vizualizări
Specialistii agricoli apreciaza ca rapita si orzul au suferit cel mai mult de pe urma gerurilor din aceasta iarna

Inspectorii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala au afirmat ca dupa centralizarea datelor, la nivel de judet s-a ajuns la concluzia ca rapita a fost cea mai afectata de temperaturile scazute. Astfel, din cele 8.095 ha cultivate cu rapita, doar 1.694 ha au fost distruse aproape 100 %, iar diferenta de 6.401 ha a fost afectata intr-un procent care variaza intre 40 "" 60 %. La orz situatia pare ceva mai buna. Din cele 1.367 ha cultivate cu orz, specialistii sustin ca numai 305 ha au fost afectate in procent cuprins intre 60 "" 70 %. In primele zile de martie, podgorenii au inceput taiatul la vie, dar au fost opriti de vreme. In conditiile actuale plantatiile de pomi fructiferi si vita de vie au fost mai putin patrunse de frig, procentul fiind de pina la 20 %. "Deocamdata pomii nu se arata afectati ei nefiind inca in stare de vegetatie. Insa, aplicind taieri corecte, pierderile de productie pot fi neinsemnate", a precizat Mariana Botea, purtatorul de cuvint al DADR. (D. GANEA)

Proiectul "Eco Panciu" pe cale de lansare


Astazi la Primaria Panciu va fi lansat proiectul "Eco-Sistem Panciu" finantat de Uniunea Europeana. Prin implementarea acestui proiect in valoare de peste 68.000 de euro, edilii vor sa elimine deseurile din constructii si demolari depozitate necontrolat pe suprafetele agricole de la marginea orasului, dar si impactul negativ al acestor depozite asupra mediului, sanatatii populatiei, calitatii vietii, precum si asupra aspectului estetic al zonei. "în prezent, serviciul de salubrizare din cadrul orasului Panciu nu dispune de mijloacele si resursele necesare gestionarii adecvate a deseurilor provenite din constructii si demolari. Acest tip de deseuri municipale sint depozitate la Haret", a precizat viceprimarul din Panciu, Iulian Nica. Pentru implementarea proiectului orasul a incheiat parteneriate cu vecinii din Marasesti si Straoane. (D. GANEA)

Austria vrea 200 de romani

182 de locuri de munca vacante sint ofertate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cele mai pretentioase posturi din oferta sint pentru director institutie publica si asistent nutritie, cite un loc. De asemenea, posturi libere sint si pentru agent securitate, agent de interventie paza si ordine, lucrator comercial sau patiser. Oferta cea mai generoasa vine tot din partea domeniului confectiilor care scoate spre ocupare 150 de posturi. Alte locuri vacante sint pentru vinzator de ziare si muncitor necalificat in constructii. Totodata, in oferta AJOFM sint prezentate si joburile din UE, in domenii ca medicina, agricultura sau servicii. Cea mai ofertanta tara este Austria care cauta 200 de muncitori la padure si macaragii. Detalii se obtin la sediul AJOFM. (D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.