Economic

Razboiul stilpilor

Ziarul de Vrancea
13 oct 2005 842 vizualizări
Mai multe filiale ale companiei Electrica, precum si operatorul de telefonie RomTelecom, au anuntat companiile de cablu din mai multe zone ale tarii ca nu le vor mai permite sa-si instaleze noi cabluri pe stilpii pe care ii detin, din diferite motive, in special de ordin tehnic.

Cele doua companii care furnizeaza, in prezent, pentru majoritatea cablistilor, suport pentru cablu prin stilpii pe care ii detin, au precizat ca fie nu vor mai prelungi contractele de inchiriere cu operatorii de cablu TV, fie nu le vor mai permite acestora sa isi modernizeze retelele prin adaugarea unor cabluri.

Potrivit directorului de operatiuni al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Constantin Harasim, aceasta problema este intilnita in toate zonele tarii, punind sub semnul intrebarii capacitatea cablistilor de a furniza serviciul CATV.

Pe de alta parte, Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a atras atentia in mai multe rinduri ca Electrica si RomTelecom au anuntat ca vor da in judecata companiile de cablu, in cazul in care acestea nu se conformeaza deciziilor de a nu mai pune noi cabluri pe stilpi, amenintind, astfel, accesul publicului la programele de televiziune prin cablu.

Referitor la acest subiect, reprezentantii companiei Electrica sustin ca, pentru filialele care nu au fost inca privatizate (Filialele de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud), accesul operatorilor de cablu pe stilpii Electrica va fi permis in continuare.

"Avem o colaborare buna cu firmele de CATV care respecta legea si prevederile in vigoare privind obtinerea avizului de amplasament conform reglementarilor ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei) in vigoare", a declarat un reprezentant al companiei.

In ceea ce priveste filialele privatizate, in contractele dintre filialele Electrica si societatile de CATV, exista un articol in care se precizeaza ca, "in caz de privatizare, contractul va fi predat succesorului, acesta preluind toate drepturile si obligatiile".

Pina acum, filialele privatizate ale Electrica sint Electrica Oltenia, trecuta in proprietatea CEZ Cehia, Electrica Moldova, trecuta in proprietatea grupului E.ON, si Electrica Banat si Electrica Dobrogea, ambele preluate de grupul italian Enel, in luna aprilie a acestui an.

Potrivit directorului de operatiuni al ACC, Asociatia a primit semnale din mai multe zone ale tarii, privind problemele cablistilor cu filialele Electrica, in unele cazuri fiind vorba chiar despre procese deschise in justitie.

In ceea ce priveste compania RomTelecom, aceasta intentioneaza, potrivit unei scrisori trimise Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, sa nu mai ofere stilpii aflati in proprietatea sa pentru noi retele de cabluri, inclusiv retelele de cablu TV, "din motive de ordin tehnic".

In scrisoare se arata ca stilpii RomTelecom nu au fost proiectati pentru a suporta retele suplimentare, iar riscul aparitiei unor deranjamente in reteaua RomTelecom si a unor conectari frauduloase ca urmare a amplasarii altor retele de cablu s-a dovedit a fi foarte ridicat.

De aceea, RomTelecom nu va mai incheia noi asemenea contracte, iar pe cele aflate in desfasurare nu le va mai prelungi dupa expirarea termenului lor de valabilitate.

Potrivit Cristinei Popescu, Media Relations Manager la RomTelecom, decizia operatorului, care este aplicabila tuturor stilpilor aflati in proprietatea companiei, intra in vigoare in momentul expirarii actualelor contracte de inchiriere.

"Stilpii sint proprietatea RomTelecom, compania a investit in crearea stilpilor si continua sa investeasca prin operatiuni de intretinere", a spus Cristina Popescu, aratind ca decizia nu are nici o legatura cu renegocierea tarifelor practicate, nici cu o posibila intentie a RomTelecom de a demara o afacere proprie de cablu, asa cum s-a presupus.

"RomTelecom a detinut o firma de cablu TV, CVR, pe care a vindut-o in urma cu citeva luni, tocmai pentru ca doreste sa se concentreze pe zona de activitati legate de telefonia clasica si serviciilor de date si Internet", a declarat Cristina Popescu.

Decizia de a nu mai prelungi contractele de inchiriere a stilpilor RomTelecom a devenit necesara din motive de ordin tehnic, stilpii nefiind proiectati pentru a sustine infrastructura mai multor retele, precum si din din motive de eficienta operationala, mai ales ca, in cazurile unor avarii ale cablurilor, este mai dificila interventia tehnicienilor, a mai explicat reprezentantul RomTelecom.

RomTelecom inchiriaza de la Electrica 1,4 milioane de stilpi, iar la rindul lui, operatorul de telefonie fixa inchiriaza altor companii aproximativ 22 de mii de stilpi. RomTelecom a aratat ca problema cea mai mare nu este generata de decizia RomTelecom, ci de cea a celorlalte companii de pe piata care inchiriaza stilpii.

Potrivit cablistilor, singurele solutii care ar putea remedia acest impas ar fi, fie o lege care sa reglementeze accesul la infrastructura asociata retelelor de comunicatii electronice, fie o decizie a Consiliului Concurentei, care sa impuna Electrica si RomTelecom sa nu abuzeze de pozitia de detinatori de stilpi.

Constantin Harasim a declarat ca, anual, preturile de inchiriere a stilpilor au crescut pentru cablisti cu 15-20% in termeni reali. Preturile lunare practicate in 2005 de Electrica SA pentru stilpii pe care ii detine variaza in functie de zona si de mediul urban sau cel rural, intre un leu nou/stilp si cinci lei noi/stilp. Pentru date si Internet, pretul practicat este de 22,01 lei noi pe stilp, lunar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.