Economic

Economia Romaniei va stagna in 2010

Ziarul de Vrancea
5 mar 2010 614 vizualizări
u aprecierea ii apartine Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena u potrivit aceleeasi surse nici Bulgaria si nici Ungaria nu vor inregistra crestere economica

Economia Romaniei, precum si cea a Bulgariei si Ungariei vor stagna in 2010, iar tarile baltice vor ramine in recesiune, dar toate statele Europei Centrale si de Est vor reveni la crestere in 2011, desi redresarea va fi lenta, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena. In 2011, Romania va consemna un avans economic de 3%, urmat de o crestere de 4% in 2012, estimeaza institutul. In Bulgaria si Ungaria, cresterea economica ar urma sa fie de 3% in 2011 si 3,5% anul urmator. Polonia va consemna in acest an un avans de 2,5%, urmat de 3% in 2011 si 3,4% in 2012. Pentru Cehia, institutul prognozeaza un ritm de dezvoltare de 1% in 2010, de 2,6% anul viitor si 3,5% in 2012. Estonia, Letonia si Lituania vor ramine in acest an in recesiune, cu scaderi ale PIB de 1,5%, 4,5%, respectiv 3%. in 2011, cele trei state vor consemna cresteri ale PIB de 2%, 1%, respectiv 2%, urmate de avansuri de 4%, 2% si 3% un an mai tirziu. La nivelul primelor zece state nou intrate in UE este asteptata o crestere economica de numai 1% in 2010, dupa declinul mediu de 3,6% consemnat in 2009. Institutul noteaza ca declinul relativ moderat al PIB-ului din regiune reflecta ponderea mare a economiei Poloniei, singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009. Rate pozitive de crestere au mai consemnat, in 2009, Albania si Kazahstanul. In majoritatea statelor din regiune, procesul de recuperare a decalajelor economice a fost intrerupt, in special in tarile baltice, unde economiile au regresat cu citiva ani, mai mult decit Rusia si Ucraina. La nivelul UE 15 (statele membre mai vechi ale Uniunii) si UE 27, institutul prognozeaza o crestere economica de 0,7% in acest an si 1,7% in 2011.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.